Krisemøter: - Går i dialog

Regjeringen er på brannslukking på Sørlandet i dag, og lover dialog med Kristiansand. Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik er likevel klar i sin sak: - Vi skal lytte til Søgne og Songdalen, forteller han Dagbladet.

KRISEMØTER: Sigbjørn Gjelsvik i Kristiansand i dag. Seinere kommer statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
KRISEMØTER: Sigbjørn Gjelsvik i Kristiansand i dag. Seinere kommer statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND: (Dagbladet): Dagbladet har tidligere fortalt striden rundt oppløsning av nye Kristiansand kommune i realiteten ble avgjort under regjeringsforhandlingene på Hurdal.

Ap-miljøet i Kristiansand er rasende over at det åpnes for oppløsning av kommunen. De oppfatter dette som brudd på regjeringsplattformen fra Hurdal.

Politisk skogsbrann

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) er begge på politisk brannslukking i Kristiansand i dag.

Først ut er Gjelsvik:

- Jeg er her for å gå i dialog og finne en god løsning på prosessen rundt folkeavstemning i Søgne og Songdalen, sier Gjelsvik til Dagbladet på Kjevik lufthavn.

NEPPE ENIGE: Jan Oddvar Skisland sier han ikke har tro på noen form for enighet i dag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
NEPPE ENIGE: Jan Oddvar Skisland sier han ikke har tro på noen form for enighet i dag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Statsråden er omkranset av lokal presse og Dagbladets utsendte. Straks skal han møte ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap).

- Jeg forstår at denne saken vekker engasjement. Det er ikke nytt, sier Gjelsvik og smiler.

- Hva har du å gi til sinte kristiansandere i dag?

- Vi skal sikre en god dialog framover. Jeg ser fram til et godt møte med Kristiansand kommune. Det er viktig for oss å sikre en ryddig måte som innbyggerne i Søgne og Songdalen blir hørt. Det er det vi har lovet, sier Gjelsvik til Dagbladet.

Han vil ikke svare på om striden om Kristiansand ble avklart allerede under regjeringsforhandlingene.

- Denne saken har vært til behandling i departementet og ble konkludert der like før den ble presentert.

Krystallklart krav

Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) sier han ikke godtar noe annet enn en reversering.

- Vi får se hva som kommer ut av dette møtet. Vi kommer ingen vei uten å starte med en god prat. Jeg er uenig med partiledelsen, sier han til Dagbladet utenfor kontoret sitt mandag formiddag.

- Vi blir neppe enig om alt, sier han videre.

En SMS fra Jonas

Nylig åpnet regjeringen for en en folkeavstemning om kommunestruktur i de gamle kommunene Søgne og Songdalen, noe Agder Ap er sterkt imot.

De to kommunene ble slått sammen med Kristiansand under tvang av Erna Solbergs regjering.

Dagbladet har tidligere fortalt om SMS-en sendte til Kristiansands ordfører Jan Oddvar Skisland. Denne er blant stridspunktene i forholdet mellom regjeringen og Agder Ap nå.

Skisland har sagt at han forsto SMS-en fra Støre som en helt klar beskjed: regjeringen ville respektere at Kristiansand kommune sa nei til en folkeavstemning i Søgne og Songdalen.

Dette var i desember i fjor.

Men så kom altså sjokknyheten i Pinsen i år. Regjeringen sier ja til nettopp en slik folkeavstemning.

Avtale på Hurdal

På tidspunktet Støre tekstet Skisland hadde regjeringen hatt en enighet på kammerset i to måneder, ifølge opplysninger til Dagbladet og DN.

Etter det Dagbladet forstår, var Kristiansand-striden uoffisielt avklart allerede under regjeringsforhandlingene.

Regjeringen sier beslutningen ble fattet seinere enn dette.

Stridsspørsmålene er altså når regjeringen besluttet å åpne for oppsplitting av Kristiansand, og hva som da ble kommunisert sørover.

Onsdag denne uka vil kommunestyret i Kristiansand trolig avvise regjeringens forespørsel om å arrangere folkeavstemning i Søgne og Songdalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer