Krisemøter i kongefamilien

Det kongelige generasjonsskiftet har kostet både krefter og penger for kongefamilien - og har ført til krisemøter på Slottet. I utgifter og eiendommer har generasjonsskiftet kostet kong Harald over 100 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slottet var totalt uforberedt da stormen rundt kongebarna startet vinteren 2000. En omfattende snuoperasjon startet: fra å være lukket prøvde Slottet å skape tillit gjennom en strategi som utad innebar mer åpenhet.

Dagbladet kjenner til at det har vært stor diskusjon knyttet til dette strategivalget. Flere ganger har toppledelsen ved Slottet vært samlet til krisemøter, seinest i høst da det stormet rundt prinsesse Märtha Louises forretningsvirksomhet.

Et av problemene er at Slottet i liten grad har hatt mulighet til å inngå samarbeid med profesjonelle konsulentselskaper og andre aktører.

Slottet har derfor måttet konsentrere seg om å innarbeide rutiner blant sine ansatte både når det gjelder mediehåndtering og medierådgivning. Dagbladet kjenner imidlertid til at Slottet har hatt et uformelt kontaktnettverk til enkelte aktører i informasjonsbransjen.

Krisemøter

Et av de største problemene var at Slottet ikke hadde noen informasjonsstrategi i det hele tatt da kronprinsen traff sin Mette-Marit. Våren 2000 ble det ansatt en informasjonssjef, Wenche Rasch, som skulle ri av den verste stormen. Seinere styrket Slottet informasjonsavdelingen med ytterligere en person.

Tidligere hoffreporter Sven Gj. Gjeruldsen fra Dagbladet vet hvordan mediene jobber, og han ble ansatt blant annet for å gi råd.

Dagbladet kjenner til at kongefamilien - og spesielt dronning Sonja - til tider har hatt tøffe dager de siste tre åra. Kongefamilien har følt seg uthengt i både norsk og utenlandsk presse. Spesielt kronprinsesse Mette-Marit har følt seg urettferdig behandlet. Hovedproblemet til kongefamilien har vært at de ikke kan svare på kritikken.

Blant annet debatten rundt Mette-Marits fortid, diskusjonen om kongebarnas valg av livsledsagere, prinsesse Märtha Louises dobbeltrolle og nedslående meningsmålinger har ført til flere krisemøter på Slottet, der også kongefamilien har deltatt.

Slik oppsummerte kong Harald de siste åra da han talte til stortingspolitikerne for noen uker siden:

- Jeg må være ærlig og si at denne tida også har vært vanskelig.

Bruk av formuen

Samtidig som Slottet har jobbet fram en strategi, har de siste åra påført organisasjonen og kongen privat store økonomiske utgifter. Etter det Dagbladet får opplyst er kongen ekstremt nøye på at de økonomiske disposisjonene som gjøres, er etter boka.

Dette har medført at kongen selv har brukt av sin private formue for å dekke en rekke utgifter i samband med generasjonsskiftet på Slottet.

I tillegg har han gitt fra seg to av kongefamiliens private eiendommer til sine barn. Til sammen har denne operasjonen kostet rundt 100 millioner kroner.

Sammenliknet med sine kongelige kolleger i Europa, har ikke kong Harald ubegrenset med penger på bok. Familieformuen er etter det Dagbladet erfarer rundt 130 millioner kroner. Dette inkluderer ikke verdien av de private kongelige eiendommene. Det meste av pengene er plassert i utenlandske aksjefond.

Eiendommer

28. desember 2001 ble Skaugum tinglyst på kronprins Haakon. Dagbladet kjenner til at det foreligger et verdianslag på eiendommen på rundt 70 millioner kroner. Enkelte eiendomsmeklere mener Skaugum kan være verdt opp mot 100 millioner kroner. Kronprinsparet vil gjøre store endringer med eiendommen, og lage en privat leilighet. Disse endringene må familien dekke privat.

Kong Olavs gamle landsted, Bloksbjerg ved Hankø utenfor Fredrikstad, ble overdratt til prinsesse Märtha Louise ved årsskiftet. Eiendomsmeklere anslår verdien på fritidseiendommen til rundt 20 millioner kroner. Bloksbjerg trenger betydelig oppussing. Dette må dekkes av kongefamilien privat.

Pengehjelp

Reine utgifter:

Da kronprins Haakon kjøpte leiligheten i Ullevålsveien 67, støttet kong Harald opp med kapital. Leiligheten ble kjøpt for 5750000 kroner. I tillegg ble den betydelig oppusset og tilpasset kronprinsparets behov. Til sammen ble regningen rundt seks millioner kroner. Leiligheten står nå tom, og fungerer som krypinn for kronprinsparet på Oslo-turer.

I samband med forberedelser og gjennomføring av bryllupene til sine barn, skal kong Harald flere ganger ha gravd dypt i egen lommebok. Ifølge kilder på Slottet har kongen totalt brukt rundt seks millioner kroner i private midler på å gifte bort sine to barn.

Både festmiddagene, vennefestene og private utflukter under feiringene i Oslo og Trondheim ble dekket av kongen.

I tillegg skal kongen også ha dekket overnatting på suiter for flere av gjestene fra de europeiske kongehusene.

Både kronprinsen og prinsessen har de to siste åra oppgradert sin bilpark for til sammen en million kroner. Kronprinsen kjøpte en BMW 330 Xi like før årsskiftet, mens prinsessen kjøpte en ny VW Beetle.

Et aktivt år i festlivet har også påført kongefamilien store utgifter. Før kongebarna giftet seg, reiste de Europa rundt og representerte kongehuset ved ulike jubileum og bryllup. Hver gang med ny klesdrakt i bagasjen.

Leser målinger

Monarkiet har hatt en jevn oppslutning over 80 prosent i alle år etter 1945. Først i 2000 viste målinger under 70 prosent oppslutning for kongedømme.

På enkelte målinger har støtten vært under 60 prosent.

Dagbladet vet at kongefamilien leser slike meningsmålinger med interesse. Den er avhengig av folkets støtte, og på Slottet har det til tider vært krisestemning blant de ansatte.

Kilder på Slottet sier de er glade for at positive begivenheter som forlovelser, bryllup og graviditet har skjedd i denne perioden.

På Slottet er man fullstendig klar over at spesielt kongelige bryllup samler folket, og at monarkioppslutningen øker ved slike begivenheter.

Nå er det opp til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit å fornye kongehuset. Kronprinsen er klar over ansvaret som hviler på ham og har derfor hatt mange samtaler med sin kone, sine foreldre og sin søster.

Kronprins Haakon lytter til stemningen i folket. Kongefamilien har flere ganger understreket at de ikke kan fortsette uten folkets støtte.

KONGELIG BRYLLUP
URETTFERDIG: Kronprinsesse Mette-Marit har følt seg urettferdig behandlet av utenlandsk presse. Her er hun sammen med kronprins Haakon og sønnen Marius.
FIKK KRITIKK: Prinsesse Märtha har fått kritikk for sin dobbeltrolle. Her sammen med ektemann Ari Behn før bryllupet.
TØFF TID: Kong Harald innrømmer selv at kongefamilien har vært gjennom tøffe dager. Slottet var totalt uforberedt da stormen rundt kongebarna startet vinteren 2000.