Krisemøter i NATO endte uten resultat

Flere krisemøter til tross - NATO-ambassadørene gikk fra hverandre i kveld uten å ha løst den interne striden om Irak. Det siste møtet varte bare i 15 minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge NATO-ambassadørene var det ingen fremgang å spore i saken i dag.

Organisasjonen har havnet i en av de dypeste konfliktene i sin historie, etter at Frankrike, Tyskland og Belgia mandag blokkerte planlegging av en forsvarsoperasjon for Tyrkia i tilfelle krig mot Irak.

NATOs 19 ambassadører hadde sittet sammen i bare ett minutt tirsdag formiddag da generalsekretær George Robertson hevet møtet. Robertson mente det var mer nyttig med uformell korridorpolitikk.

Samtalene fortsatte under ambassadørenes faste lunsj og videre utover ettermiddagen. Det annonserte rådsmøtet klokken 16.30 ble flyttet halvannen time fordi det foregikk «intensive konsultasjon er».

- Hovedstedene er sterkt involvert, opplyste den norske NATO-ambassadøren Kai Eide.

- Vi utforsker områder hvor vi kan søke å få bevegelse, var hans knappe beskrivelse av prosessen.

- Vi må finne en løsning hvor vi kan starte planlegging av en operasjon som ivaretar Tyrkias behov, sa han.

I NATO-hovedkvarteret svirret ryktene tirsdag ettermiddag om at generalsekretær Robertson ville legge fram et nytt forslag til løsning som kan komme de tre motstanderne i møte.

En mulig løsning er at NATOs defensive operasjon begrenses til tiltak som beskytter Tyrkia. USAs opprinnelige ønske var at NATO også erstatter amerikanske soldater på Balkan som kan bli sendt til Irak og at NATO beskytter amerikanske baser i Europa.

Den belgiske utenriksministeren Louis Michel uttalte seg spesielt skeptisk til disse to siste elementene mandag.

Få trodde imidlertid på noen rask løsning på konflikten, og franske diplomater antydet at de ville avvente FN-inspektørenes a ndre rapport fredag.

Norges ambassadør Kai Eide mener det ikke er noen grunn til at det ikke kan bli en rask løsning på konflikten, men innrømmet at de tre NATO-opprørerne har et «annet tidsperspektiv» enn de øvrige 16.

USA kom med sterke utfall mot tre europeiske landenes USAs president George W. Bush anklaget natt til tirsdag de tre landene for å sette den 53-årige forsvarsalliansens troverdighet på spill.

Utenriksminister Colin Powell oppfordret NATO-landene «til å gjøre det rette» og ble enige om å starte planleggingen av en forsvarsoperasjon.

- Dette er tidspunktet for alliansen å si til sin alliert: Vi er enig med deg, og hvis du er bekymret, er vi bekymret. Jeg håper NATO gjør det rette og respekterer Tyrkia innen de neste 24 timer, sa han.

Frankrike, Tyskland og Belgia har i tre uker sagt nei til forslag om å innlede planlegging av en defensiv operasjon til støtte for NATO-landet Tyrkia i tilfelle krig mot Irak.

De tre landene mener FN-inspektørene må få mer tid, og at en militær planlegging vil signalisere at en militær operasjon alt er i gang.

Etter de tre landenes veto mandag, svarte Tyrkia med å be om konsultasjoner med sine allierte om forsvaret av sitt territorium i tilfelle krig.

Dette er første gang et NATO-land har aktivert Atlanterhavspaktens artikkel 4, som åpner for at et medlemsland som oppfatter sin sikkerhet truet, kan be om støtte.

USA ønsker å bruke baser i Tyrkia for en eventuell militær aksjon. Tyrkia, som er eneste NATO-land med grense til Irak, er nervøse for et motangrep.

(NTB)