Krisemøter om statsbudsjettet

Statsminister Erna Solberg og de andre partilederne på borgerlig side må bli enige om statsbudsjettet senest i morgen.

KRISEMØTER: Partilederne for "Nydalen-partiene" Høyre, Frp. KrF og Venstre møttes i dag, og skal møtes igjen i ettermiddag for å bli enige om statsbudsjettet for 2016. Fra venstreKrf-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg (H)  og finansminister Siv Jensen
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRISEMØTER: Partilederne for "Nydalen-partiene" Høyre, Frp. KrF og Venstre møttes i dag, og skal møtes igjen i ettermiddag for å bli enige om statsbudsjettet for 2016. Fra venstreKrf-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En avklaring kan komme i løpet av ettermiddagen, melder NTB.

Budsjettforhandlingene er kraftig på overtid. For første gang hviskes det i korridorene på Stortinget om at det er en reell fare for at partene ikke kommer til enighet.

Nye gruppemøter KrF og Venstre avholdt gruppemøter i formiddag. Der ble det klart at nye runder med regjeringspartiene måtte til for å oppnå en enighet. I går uttrykte Frps nestleder Per Sandberg optimisme i etterkant av sitt partis gruppemøte.

- Lørdag er fristen nå. Og jeg er optimist, jeg tror vi kommer i mål. Uansett må vi komme fram til et resultat. Hvordan det ser ut, vet vi først i helga, sa han til TV 2.

Tidligere i uka ble det klart at finansdebatten må utsettes for andre året på rad fordi Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre ikke er enige om en avtale.

Kamp om drivstoffavgifter Ifølge Aftenposten er det fortsatt steile fronter om blant annet avgifter på bensin og diesel. Det skal være en av årsakene til at budsjettforhandlingene fredag ble bragt opp til Statsministerens Kontor.

- Venstre har ikke gitt seg på veibruksavgiftene, opplyser en informert kilde i Frp, som legger til at alle slike avgiftsøkninger på bensin og diesel er vanskelige for Frp.

Kabinettspørsmål? Dersom partilederne heller ikke skulle komme til enighet, kan partiene komme til å legge inn egne merknader i finansinnstilling og heller forsøke å skrive seg samme underveis i komitébehandlingen.

En annen mulighet er ifølge Aftenposten at regjeringspartiene legger inn sitt siste tilbud i innstillingen, og at statsministeren truer med å gå av om forslaget ikke får flertall. Da kan sentrumspartiene velge å stemme subsidiært på regjeringspartienes siste tilbud, slik at det blir vedtatt og regjeringen kan bli sittende.

Grønt skifte Ved siden av oljepengebruk og budsjettramme er det fremdeles om miljøavgiftene det største slaget står. Venstre skal ha nektet å fire på kravet om et grønnere avgiftsregime, som blant annet innebærer økte priser på diesel og bensin.

Fremskrittspartiet skal så langt ha avvist dette, noe som bidrar til at tonen er anstrengt og situasjonen fastlåst i øyeblikket.

Regjeringens ønsker om å bruke mer av bistandsbudsjettet på hjemlige tiltak i forbindelse med flyktningkrisen, har også voldt besvær. Men her skal Venstre og KrF langt på vei ha klart å bevege regjeringspartiene til å justere ned omfanget av denne omdisponeringen.
Andre på rad

På overtid Budsjettforhandlingene er kraftig på overtid. Tidligere i uka ble det klart at finansdebatten må utsettes for andre året på rad.

Fra flere hold anføres det at samtalene har vært langt mer krevende enn tidligere, først og fremst på grunn av flyktningkrisen og at regjeringens tilleggsnummer til statsbudsjettet så å si har høvlet alle budsjettposter. Stigende arbeidsledighet på Vestlandet har også bidratt til å komplisere samtalene.

På tross av dette uttrykte Frps nestleder Per Sandberg optimisme etter gårsdagens gruppemøte i partiet.

- Lørdag er fristen nå. Og jeg er optimist, jeg tror vi kommer i mål, sa han til TV 2

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram