Krisemøter, skjebnedag og brente bruer: - Nå må Hellas komme med noe. EU gidder ikke lenger å høre på tull

Toppmøter i EU i dag.

HAR HAN NOE?: Nå forventes det av EU at Hellas' statsminister Alexis Tsipras kommer med et forslag til forhandlingsbordet som EU kan leve med. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/NTB scanpix
HAR HAN NOE?: Nå forventes det av EU at Hellas' statsminister Alexis Tsipras kommer med et forslag til forhandlingsbordet som EU kan leve med. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg skal være stolt over kreditorenes avsky, sa Yanis Varoufakis da han i går opplyste om at han går av som Hellas' finansminister.

Yanis Varoufakis var ikke engang medlem av partiet Syriza, før han ble utnevnt som finansminister for det radikale partiets regjering i januar. Partiets viktigste løfte vår å få på plass en avtale med EU om gjeldssletting. Allerede i februar ble de mye omtalte kreditorene Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) enige om en avtale om å forlenge låneavtalen med fire måneder.

Så gikk det imidlertid i full stå, Hellas' statsminister Alexis Tsipras og hans revolvermann Varoufakis' forslag til kreditorene og EU ble nedsablet og rødmerket. Denne måneden gikk låneprogrammet ut, og på søndag stemte 61 prosent av Hellas' befolkning nei til låneavtalen. Siden da har det vært høylytt snakk om «grexit» og kraftige ringvirkninger i Hellas. I ettermiddag er det nye krisemøter i eurosonen. Da møtes landenes finansministere, før stats- og regjeringssjefene møtes i kveld.

Er dette da skjebnedagen hvor det endelig skal komme et svar?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.