HAR HAN NOE?: Nå forventes det av EU at Hellas' statsminister Alexis Tsipras kommer med et forslag til forhandlingsbordet som EU kan leve med. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/NTB scanpix
HAR HAN NOE?: Nå forventes det av EU at Hellas' statsminister Alexis Tsipras kommer med et forslag til forhandlingsbordet som EU kan leve med. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/NTB scanpixVis mer

Krisemøter, skjebnedag og brente bruer: - Nå må Hellas komme med noe. EU gidder ikke lenger å høre på tull

Toppmøter i EU i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg skal være stolt over kreditorenes avsky, sa Yanis Varoufakis da han i går opplyste om at han går av som Hellas' finansminister.

Yanis Varoufakis var ikke engang medlem av partiet Syriza, før han ble utnevnt som finansminister for det radikale partiets regjering i januar. Partiets viktigste løfte vår å få på plass en avtale med EU om gjeldssletting. Allerede i februar ble de mye omtalte kreditorene Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) enige om en avtale om å forlenge låneavtalen med fire måneder.

Så gikk det imidlertid i full stå, Hellas' statsminister Alexis Tsipras og hans revolvermann Varoufakis' forslag til kreditorene og EU ble nedsablet og rødmerket. Denne måneden gikk låneprogrammet ut, og på søndag stemte 61 prosent av Hellas' befolkning nei til låneavtalen. Siden da har det vært høylytt snakk om «grexit» og kraftige ringvirkninger i Hellas. I ettermiddag er det nye krisemøter i eurosonen. Da møtes landenes finansministere, før stats- og regjeringssjefene møtes i kveld.

Er dette da skjebnedagen hvor det endelig skal komme et svar?

VIKTIG DAG:
Mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIKTIG DAG: Mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- I dag er viktig. Nå får vi de første halvformelle reaksjonene fra de andre EU-landene. Utfallet er langt fra klart, men nå krever EU at Hellas kommer med forslag. Nå gidder de ikke lenger høre på tull, sier sjeføkonom i Swedbank Harald Magnus Andreassen til Dagbladet.

- Fornuft - Nå er tiden kommet for at de med sunn fornuft og litt følelser forhandler. Den greske delegasjonen forlot forhandlingene. Det var feil, det var en alvorlig feil, du forlater ikke forhandlingene, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i dag.

Det er første gang han uttaler seg etter søndagens folkeavstemning. Stemningen er i høyspenn over hele Europa. Vil det blir «grexit» eller vil Hellas komme med et forslag som kreditorene og eurolandene kan leve med.

- Jeg forventer ikke så mye i dag. Jeg er usikker på hvilken taktikk EU velger. Har Tsipras et forslag? Hvordan vil det bli mottatt? Forhandlingene var på gli før folkeavstemningen, men jeg er redd for at retorikken ble veldig skarp og negativ i etterkant, sier Erik Oddvar Eriksen, professor og senterleder ved ARENA - Senter for europaforskning, til Dagbladet.

- Hvis vi skulle ha kommet med en løsning i dag, ville det vært en altfor enkel løsning. Det vi skal gjøre i dag, er å snakke med hverandre, å forstå hverandre, å vise toleranse og gjenopprette ordnede forhold i situasjonen, sier Juncker.

Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel sa etter avgjørelsen i folkeavstemningen søndag at alle bruer mellom Hellas og Europa er brent.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel understreket etter et møte med Frankrikes president François Hollande i går at Hellas må komme med noe ettersom vilkårene for ei redningspakke ikke er oppfylt.

- Det er grunnen til at vi nå venter på svært presise forslag fra den greske statsministeren, som vil gjøre at Hellas kommer tilbake til velstand, sa Merkel.

Smitteeffekt - Demokratiet i Hellas har vedtatt at de ikke vil betale renter og avdrag. De andre landene har ikke vedtatt det. Det er heller ikke diktatorer som har kommet med kravene til Hellas, men også demokratisk valgte politikere, sier Andreassen i Swedbank til Dagbladet.

Det har vært en frykt for smitteeffekt i resten av Europa ved en eventuell gresk avskjed fra euroen. Gjeldstyngede land som Portugal er blant annet nevnt. Andreassen tror derfor det er viktig for EU og ikke gi Hellas så attraktive vilkår at andre land synes det er urettferdig. Han peker også på at ingen andre land er i nærheten av å ha så gode lånevilkår som Hellas.

- Grekerne har aldri i moderne tid betalt mindre renter på sin statsgjeld enn i dag. Det er ikke renter og avdrag som har ført til at Hellas har gått åt skogen, men fordi de var så inni granskauen ubalansert og hadde kostnadsnivåer som var helt utenfor det myndighetene hadde mulighet til å dekke, sier han.

I går ble det annonsert at Euklid Tsakalotos tar over som finansminister, etter å ha kvitter seg med Varoufakis.

- At de har byttet ut hardlineren med en mer moderat kar, tyder på at det er et reelt ønske om å få til en avtale. Det blir nok ikke brudd i avtalene i dag. De kommer nok til å prøve, sier Andreassen.