Krisemøter

Senterparti-kommuner skal møte Trygve Slagsvold Vedum og diskutere regjeringens omstridte skattegrep. - Det er misnøye, sier Sp-ordfører.

OMSTRIDT GREP: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum møter flere Sp-kommuner på fredag for å snakke om grunnrenteskatten som han lanserte i neste års statsbudsjett. Her fra budsjettdagen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
OMSTRIDT GREP: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum møter flere Sp-kommuner på fredag for å snakke om grunnrenteskatten som han lanserte i neste års statsbudsjett. Her fra budsjettdagen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det stemmer at det er misnøye, sier Saltdal-ordfører Rune Berg til Dagbladet.

Fredag skal to Sp-ordførere i møter med finansministeren fra samme parti.

Begge møtene handler om grunnrenteskatten. Dette regjeringstiltaket har vakt sinne hos laksegigantene.

Ordføreren i Nordlandskommunen Saltdal er opptatt av hvordan det også rammer små bedrifter.

- Det viser seg at selv de små selskapene her er sterkt berørt, sier Berg (Sp).

Han viser til at familieeide selskaper rammes i hans egen kommune og i nabokommunen Fauske.

Eventuelle misforståelser

Også Smøla-ordfører Svein Roksvåg i Møre og Romsdal skal ha møte med Vedum på fredag. Han sier at han tar med seg næringen inn i møtet.

- Smøla har drevet oppdrett siden tidenes morgen og har en lang historikk med oppturer og nedturer. Så jeg vet hvor viktig næringen er for kysten og at en slik type beskatning ikke gjør at vi begrenser utviklingen, sier ordfører Svein Roksvåg (Sp) til Dagbladet.

Fra før må aktører innen vannkraft og oljeproduksjon betale grunnrenteskatt. Nå vil regjeringen at det også skal gjelde lakseoppdrett og vindkraft. Laksegiganter har beskyldt Vedum for løftebrudd etter at dette ble kjent.

- Jeg er opptatt av å lytte og ha dialog, jeg har derfor invitert ordførerne til et møte fredag. Jeg vil gjerne høre hva de har å si, samtidig som vi kanskje kan få avklart eventuelle misforståelser, skriver Vedum i en tekstmelding til Dagbladet.

Gir millionbeløp

Grunnrenteskatten er en utgift selskaper må betale om de får et overskudd ved å bruke fellesskapets begrensede naturressurser.

Vedum forsvarer skatten overfor Dagbladet og mener det er riktig å gi mer av dette overskuddet tilbake til lokalsamfunnene og fellesskapet.

Han påpeker at regjeringen, etter at møtene med ordførerne ble avtalt, har vedtatt å gi 800 millioner ekstra til havbruksfondet. På den måten får Saltdal om lag 5,9 millioner friske kroner, og Smøla får nær det tidobbelte, 51,8 millioner. Nevnte Fauske får 6,3 millioner.

- Begge disse ordførerne og kommunene vil få mer penger til å kunne bruke på skole, barnehage og eldreomsorg som en følge av dette, skriver Vedum.

Misnøye fra selskapene

Finansministeren svarer ikke konkret på påstandene om at små familiebedrifter berøres av skatten.

Dagbladet har spurt Saltdal-ordføreren om de fortsatt vil uttrykke misnøye etter at disse friske midlene kommer på konto.

- Misnøyen kommer fra selskapene, fastholder Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer