Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisemøtet om Giske starter i morgen

Valgnederlag, intern uro og alvorlige anklager mot partiets nestleder. 2017 ble tungt for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Det spørs om 2018 blir stort bedre.

ALVORLIG: Ap-leder Jonas Gahr Støre medgir at partiet er i en alvorlig situasjon. Andre nyttårsdag møtes sentralstyret til samtaler om håndteringen av varslene mot nestleder Trond Giske. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ALVORLIG: Ap-leder Jonas Gahr Støre medgir at partiet er i en alvorlig situasjon. Andre nyttårsdag møtes sentralstyret til samtaler om håndteringen av varslene mot nestleder Trond Giske. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB): - Det er en utålmodighet etter å legge 2017 bak oss, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Han beskriver fjoråret som et år med intenst arbeid og en stor skuffelse, da de rødgrønne tapte valget i september.

- Nå er det et ønske i hele organisasjonen om å komme i gang med politisk arbeid. Vi må legge bort tungsinnet. Vi har tapt et valg, men er fortsatt det største partiet på Stortinget, og vi skal komme tilbake, sier Støre.

Hvor lett det blir, er en annen sak. I partiet er det uro knyttet til anklagene mot nestleder Trond Giske. Mange spør seg om sakene får konsekvenser for Giske eller andre i partiets ledelse. Støre har selv sagt at Giske «ikke har mye å gå på».

Krisemøte

Allerede andre nyttårsdag møtes sentralstyret for å diskutere partiets håndtering av varslene mot den hardt pressede Ap-nestlederen. Seinere i måneden skal landsstyret kalles inn til ekstraordinært møte.

- Situasjonen med varsler er alvorlig, særlig med tanke på det varslere kan ha opplevd. Men vi skal håndtere sakene på ordentlig vis og komme gjennom dette, sier Støre.

Han erkjenner at Giske-saken overskygger alt annet når det gjelder Arbeiderpartiet om dagen.

- Akkurat nå er det nødvendig. Vi må ta varsler på alvor og bruke nødvendig tid til å behandle dem forsvarlig.

Taus om Giske

Støre vil ikke gi noen ny vurdering av Giskes situasjon og viser til at nestlederen er sykmeldt. Lille julaften ville han ikke svare ja eller nei på direkte spørsmål fra TV 2 om han har tillit til Giske. I stedet viste han til at nestlederen er valgt av landsmøtet.

Støre vil heller ikke kommentere innholdet i anklagene som er omtalt i pressen, men har oppgitt overfor NRK at Giske ikke er den eneste i partiet det er varslet om.

- I disse sakene må jeg bare be om respekt for at jeg ikke kan kommentere enkeltsaker eller antall varsler. Først og fremst av hensyn til de som varsler, men også av hensyn til den det varsles om. Men vi skal sørge for en forsvarlig behandling og konklusjon, sier han til NTB.

Giske har selv beklaget sin oppførsel. Samtidig har han via sine medierådgivere overfor NTB avvist å ha utsatt noen for seksuell trakassering.

Ringte Stoltenberg

Ved inngangen til 2017 pekte pilene Støres vei. Meningsmålingene viste stabilt rødgrønt flertall. I Ap var troen sterk på at landets statsminister fra høsten av ville hete Jonas Gahr Støre.

I stedet ble valgkampen ble en eneste lang nedtur.

ARBEID SOM MEDISIN: - Når ting er kjipt, så er arbeid veien ut, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han er midt oppe i sin kanskje vanskeligste tid som partileder. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ARBEID SOM MEDISIN: - Når ting er kjipt, så er arbeid veien ut, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han er midt oppe i sin kanskje vanskeligste tid som partileder. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Tankene meldte seg allerede valgkvelden: Nå følger det en tøff tid. Sånn sett ble høsten som jeg tenkte, sier Støre.

Minnene fra valgtapet i 2001 kom tilbake til ham. Den gang var Jens Stoltenberg fersk Ap-leder og Støre var hans rådgiver.

- Jeg minnet Jens på at mange europeiske ledere har et skikkelig nederlag med seg under vesten, sier han.

I høst var det Stoltenbergs tur til å komme med oppmuntringer.

- Vi snakket blant annet om hvordan man motiverer og starter opp igjen etter et nederlag.

- Uting å gå av på valgnatta

Lett var det ikke. Så å si umiddelbart kom det beskrivelser av intern misnøye i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Valgkampen ble analysert og mange var kritiske, også til Støres innsats.

- Jeg mener selv at jeg gjorde en valgkamp jeg kan stå for. Men jeg vet av erfaring at nederlag setter en stemning der nesten alt du tar i blir til gråstein. Når folk er slitne og skuffede oppstår det lett såre følelser, sier han.

Å trekke seg som partileder var aldri aktuelt.

- Jeg har snakket med partifeller ute i Europa som har tatt dette valget og gått av på valgnatta. Som Ed Miliband i Storbritannia. Jeg mener det er en uting. Det er nettopp i tiden etter et nederlag at et parti trenger stabilitet og ledelse, sier Støre.

Kjip tid

Til tross for at han står midt oppe i en turbulent tid for partiet, føler Støre seg trygg på at han leder partiet også ved neste stortingsvalg.

- Jeg planlegger og arbeider for det, men ledelse koker ned til ett ord: Tillit. Og det er landsmøtet som gir deg tillit og avgjør dette, sier han.

Det skal iallfall ikke stå på innsatsen, bedyrer han. For Støres resept på å overkomme vanskeligheter handler nemlig om å jobbe.

- Det er nå min tro i livet, at når ting er kjipt, så er arbeid veien ut av det. Og helst mye arbeid, sier Støre

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!