Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krisen er over

Chávez, Correa og Uribe avblåste krigsfaren i Sør-Amerika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter ei uke med diplomatisk krise, mobilisering og krigstrusler tok statslederne i Venezuela, Ecuador og Colombia hverandre i hendene og avblåste - ifølge seg selv - krangelen som har destabilisert store deler av Latin-Amerika, melder BBC News.

Ecuadors president Rafael Correa godtok til slutt en unnskyldning fra Colombias Alvaro Uribe, og konflikten var - tilsynelatende - over.

Forsoningen fant sted på den latinamerikanske sammenslutningen Rio-gruppas toppmøte i Den dominikanske republikk seint i går. Toppmøtet skulle etter planen hovedsakelig dreie seg om energi, men den mellomstatlige krisen overskygget det meste annet.

Drepte geriljaleder

Bråket startet etter at det ble kjent at kolombianske regjeringsstyrker forrige lørdag krysset grensa til Ecuador og angrep en base for den kommunistiske geriljaen Farc. I angrepet ble Farcs nestleder Raúl Reyes drept, sammen med et tjuetall av sine soldater.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Ecuador tok angrepet som en krenking av landets suverenitet og sendte store styrker til grenseområdet. Det samme gjorde Venezuelas president Hugo Chávez, som samtidig kom med voldsomme verbale utfall mot Colombia.

Både Ecuador og Venezuela hjemkalte sin ambassadør i landet, i likhet med Nicaragua, som nå etter håndtrykkene i Santo Domingo sier de også vil normalisere forholdet til Colombia.

Ideologisk konflikt

image: - Krisen er over

Bakteppet for krisen er en dyptgående ideologisk og politisk konflikt i regionen: Både Chávez og Correa er nære sosialistiske allierte og i sterk motsetning til Uribe, som har nære politiske, militære og finansielle bånd til USA, både i forbindelse med kampen mot landets store narkotikaeksport og mot Farc, som amerikanerne mener finansierer store deler av virksomheten med narkopenger.

Den kommunistiske geriljaen er først og fremst kjent for å ta et stort antall kolombianske og utenlandske gisler, blant dem parlamentsmedlem Ingrid Betancourt, og Colombia har anklaget både Chávez og Correa for å stå i ledtog med dem:

På en laptop funnet etter Farc-raidet sist lørdag skal det ha blitt funnet en mengde informasjon, blant annet dokumentasjon av Chávez og Correas samarbeid med geriljaen. Påstandene er blitt bryskt avvist, seinest på Rio-gruppas toppmøte.

Mange tror også at filene fra laptopen var avgjørende i torsdagens arrestasjon av den russiske våpengrossisten Viktor Bout, som ble tatt mens han var i ferd med å selge våpen til falske Farc-agenter fra USAs antinarkomyndigheter.

Avledningsmanøver?

Flere ser Chávez\' engasjement på Ecuadors vegne som en måte å ta bort oppmerksomheten fra innenrikspolitiske problemer på, på samme måte som han prøver å framstå som en nøkkelperson i frigivelsen av Farcs gisler:

Venezuela er preget av en dyp sosial splittelse, og den sosialistiske presidenten opplevde før jul et sviende politisk tilbakeslag da han tapte en folkeavstemning som ville gitt ham utvidet makt og regjeringstid.

Det var den dominikanske presidenten Leonel Fernández som til slutt fikk de tre statslederne til å ta hverandre i hendene, etter en konferanse preget av skittkasting og trusler. Den symbolske handlingen ble vist direkte på TV over hele Latin-Amerika.

«VENNER» IGJEN: En noe motvillig Alvaro Uribe, Colombias president (t.v.), tar Venezuelas president Hugo Chávez (t.h.) i hånda på oppfordring fra Leonel Fernández, president for Den dominikanske republikk og vert for toppmøtet i Rio-gruppa. Foto: MIRAFLORES/AFP/SCANPIX
«VENNER» IGJEN: En noe motvillig Alvaro Uribe, Colombias president (t.v.), tar Venezuelas president Hugo Chávez (t.h.) i hånda på oppfordring fra Leonel Fernández, president for Den dominikanske republikk og vert for toppmøtet i Rio-gruppa. Foto: MIRAFLORES/AFP/SCANPIX Vis mer

EKSPLOSIV REGION: USA-vennlige Colombia er flankert av sosialistiske Ecuador og Venezuela.

Interaktivt kart: GOOGLE MAPS

SABELRASLING: Venezuelanske soldater utplassert ved den kolombianske grensa. De blir nå trolig trukket tilbake.
GODTOK UNNSKYLDNING: Ecuadors president Rafael Correa godtok Alvaro Uribes beklagelse for Colombias raid på fremmed territorium. Dermed var krisen over.
SABELRASLING 2: En gruppe av de ecuadorianske soldatene som er mobilisert etter det kolombianske anslaget mot Farc inne på Ecuadors territorium for ei uke siden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media