Krisen i Bolivia tiltar

Store gateopptøyer i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gateopptøyene i Bolivia eskalerte etter at president Mesa mandag kveld meddelte at han ville gå av.

Fattige bønder og gruvearbeidere marsjerte gjennom hovedstaden La Paz i går. De marsjerte for bedre rettigheter for landets indianermajoritet og for nasjonalisering av landets rike reserver av naturgass.Opprørspolitiet møtte demonstrantene med tåregass og gummikuler, mens enkelte av gruvearbeiderne svarte med å hive dynamittkubber. Militærtropper tok opp stilling rundt regjeringspalasset.

Mange spekulasjoner

I dag vil kongressen avgjøre om Mesa skal gå av. Mange tror at Bolivia vil stille seg i rekken av Sør-Amerikanske land med venstreorienterte presidenter.

USA har antydet at opprøret er iscenesatt av Venezuelas president Hugo Chavez. Dette blir tilbakevist av utenriksminister Ali Rodriguez.

- Nei, bestemt nei, sier Rodriguez til anklagene.

Opposisjonen nekter å gi garantier for at protestene vil ta slutt dersom presidenten går av. Indianske ledere sier at de ikke vil akseptere verken senatets leder Hormanda Vaca Diez eller leder for representantenes hus Mario Cossio som arvtagere til presidentstillingen.

Bekymret

Ekspert på Latin Amerika Rosendo Fraga sier til AP at USA, som har støttet Mesa under krisen, er sterkt bekymret over tilstandene i landet.

- Bolivia risikerer å bli den første nasjonalstaten i regionen som har feilet, sier Fraga.

Opptøyer: Opprørspoliti pågriper en demonstrant.