BEREDT PÅ ENDRINGER: KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen sa EU-krisen går fra vondt til verre, og at den kan påvirke Norge. Foto: Morten Holm / Scanpix
BEREDT PÅ ENDRINGER: KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen sa EU-krisen går fra vondt til verre, og at den kan påvirke Norge. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

- Krisen i EU går fra vondt til verre

Stortinget debatterte EU-krisa i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har et godt budsjett som er tilpasset situasjonen. Vi skal gjøre mer av det vi vet fungerer og mindre av det som ikke fungerer, sa finanskomiteens leder Torgeir Micaelsen (Ap) da han torsdag innledet Stortingets finansdebatt.

Selv om Norge ikke i særlig grad er rammet av det økonomiske uværet i Europa, advarer han mot at uværet også kan skylle innover Norge og manet til at partiene på Stortinget må samle alle krefter. Micaelsen tok et oppgjør med Høyre, som han mener har etablert et alternativt virkelighetsbilde og svartmaler Norges økonomiske situasjon.

- Stiller opp Høyre-nestleder og finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner minnet om at partiet var det første som tok kontakt med regjeringen under finanskrisen som seilte opp i 2008.

- Vi ønsket å stille opp og stå sammen med regjeringen i den vanskelige situasjonen. Det samme sier vi denne gangen. Hvis det er påkrevd, stiller Høyre opp, sa Sanner.

Også Kristelig Folkeparti varsler at de vil stille opp hvis situasjonen i Norge forverrer seg.

- Vi er beredt til å gjøre endringer. Krisen i EU går fra vondt til verre, og det får betydning for etterspørselen og vår eksportrettede industri. Kanskje vi må sette inn tiltak som vi ikke hadde tenkt oss, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

Nøytralt Budsjettet for neste år som Stortinget kommer til å vedta sent torsdag kveld, blir betegnet som nøytralt. Men de økonomiske prognosene som regjeringen har lagt til grunn, ble utarbeidet i august. Siden da har den europeiske krisen vokst. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har varslet at prognosene kan bli endret, men endringene vil trolig først komme ved revidert nasjonalbudsjett i mai neste år.

Regjeringen legger blant annet opp til en lønnsøkning på 4 prosent neste år. Det mener Høyres Jan Tore Sanner er for høyt. Det vil svekke Norges konkurranseevne. Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen mener at regjeringens forslag ikke står til troende og ikke er tilpasset den økonomiske situasjonen.

- Da regjeringen laget sitt budsjett forutsatte de en relativt høy økonomisk vekst, høy lønnsvekst og lav ledighet. For få dager siden reduserte finansministeren vekstanslagene, uten at det fulgte en eneste endring i statsbudsjettet. Regjeringen mener deres budsjett er godt tilpasset uansett om det er høy eller lav økonomisk vekst, sa Solvik-Olsen.

Han mener at det er god grunn til å tro at budsjettet blir endret og at det vil komme økonomiske krisepakker slik regjeringen kom med i 2008 og 2009.

- Solidarisk oppgjør Finansminister Sigbjørn Johnsen forventer et solidarisk lønnsoppgjør til høsten for å sikre norske arbeidsplasser.

BEROLIGER: - Vi har et godt budsjett som er tilpasset situasjonen. Vi skal gjøre mer av det vi vet fungerer og mindre av det som ikke fungerer, sa finanskomiteens leder Torgeir Micaelsen (Ap). Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
BEROLIGER: - Vi har et godt budsjett som er tilpasset situasjonen. Vi skal gjøre mer av det vi vet fungerer og mindre av det som ikke fungerer, sa finanskomiteens leder Torgeir Micaelsen (Ap). Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer

- Vi trenger et solidarisk lønnsoppgjør for å hindre at arbeidsplasser i eksportindustrien legges ned, sa Johnsen under finansdebatten.

Han understreket at et solidarisk lønnsoppgjør ikke bare må gjelde dem som er omfattet av de kollektive avtalene.

- Det må gjelde alle, også dem i frie yrker og med lederlønninger. Alle har et ansvar for konkurranseevnen, sa Johnsen.

(NTB)

HØYRE STILLER OPP: Det lovet Jan Tore Sanner. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
HØYRE STILLER OPP: Det lovet Jan Tore Sanner. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer