Krisen i Irak er trolig over

Bagdad (NTB-Reuters): Iraks statlige radio bekreftet i dag at landet har gått med på å slippe inn igjen de amerikanske våpeninspektørene som ble utvist i forrige uke. Dermed er krisen i Irak over for denne gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Irak har godtatt at inspektørene i FNs spesialkommisjon, inkludert amerikanerne, kommer tilbake, het det i en kunngjøring etter et møte i det irakiske revolusjonsrådet og det regjerende Baath-partiet.

Radioen bekreftet også at krisen som truet med å utløse nye militære aksjoner mot Irak, ble løst etter samtaler mellom representanter for Irak og Russland.

Resultatet gir Irak håp om at de internasjonale sanksjonene som ble vedtatt etter Golfkrigen i 1991, kan bli opphevet, meldte radioen i Bagdad.

Visestatsminister Tariq Aziz sa at de faste medlemmene i FN sikkerhetsråd ikke har gitt Irak noen garantier om å oppheve sanksjonene mot landet. - Men Russland har lovet å arbeide for en rettferdig løsning, sa han.

Russisk innsats

Lederen for utenrikskomiteen i den irakiske nasjonalforsamlingen, Saad Qasim Hammoudi, sa i dag at Irak vil ta våpeninspektørene tilbake etter at Russland gikk med på å sette i verk en rekke tiltak.

Disse tiltakene innebærer blant annet at FN-kommisjonen i Irak skal være sammensatt på en måte som gjenspeiler sammensetningen av FNs sikkerhetsråd. Kommisjonens oppgave er å kontrollere at Irak kvitter seg med alle masseødeleggelsesvåpen.

Inspektørene forberedte seg på å reise tilbake til Bagdad fredag.

Det endelige gjennombruddet som gjorde slutt på den tre uker lange Irak-krisen, kom på et møte mellom utenriksministrene fra USA, Russland, Storbritannia og Frankrike i Geneve natt til i dag.

Vil heve sanksjoner

Russland har lovet å arbeide for en rask heving av FN-sanksjonene mot Irak, og spesielt for å få gjennomført artikkel 22 av resolusjon nummer 687. Denne delen av resolusjonen som ble vedtatt i 1991, sier at så snart FN har stadfestet at alle Iraks masseødeleggelsesvåpen er fjernet, skal Sikkerhetsrådet beordre sanksjonene hevet.

Sanksjonene hindrer Irak i å eksportere olje, noe som har vært dramatisk for landets økonomi og gått særlig hardt utover sivilbefolkningen.

USAs utenriksminister Madeleine Albright sa i dag at USA ikke har firet på noen krav i forhold til Irak for å oppnå denne avtalen. Hun sa kunngjøringen om at våpeninspektørene får vende tilbake, var ventet.