Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisepakka: Fire milliarder til vedlikehold, bygg, innovasjon. Og fjerning av blåskjellanlegg

Stort og smått for å redde og skape arbeidsplasser.

FJERNES: Det er satt av ekstramidler til fjerning av forlatte blåskjellanlegg som dette. Foto: Fiskeridirektoratet
FJERNES: Det er satt av ekstramidler til fjerning av forlatte blåskjellanlegg som dette. Foto: Fiskeridirektoratet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg med når Dagbladet sender direkte fra framleggingen av statsbudsjettet for 2016.

(Dagbladet): Som Dagbladet meldte i går, kommer regjeringen med en tiltakspakke på rundt fire milliarder kroner i statsbudsjettet. Tiltakene er særlig innrettet mot Vestlandet og Sørlandet, der ledigheten øker.

- Det foreslås en rekke tiltak innenfor vedlikehold og bygg, samt innovasjon og næring. I tillegg foreslår Regjeringen flere tiltaksplasser. Tiltakene er midlertidige og innrettet slik at de lett skal kunne reverseres, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

De har lagt ut en detaljert liste over hva de fire milliardene skal brukes til. Der er det stort og smått.

Bygg og vei De største postene er de noe generelle «vedlikehold og bygg», med 2,5 milliarder, og «næring og innovasjon», med 960 millioner kroner. Deretter følger de noe mer konkrete «tiltaksplasser» og «tiltaksplasser for ledige», begge med 589 millioner kroner.

Det settes også av 480 millioner kroner til «vedlikehold og fornying av jernbanen, herunder Vossabanen og Jærbanen», 340 millioner kroner til «vedlikehold riksvegnettet — reasfaltering og øvrig vedlikehold» og 300 millioner til «forsering av vedlikeholdsinvesteringer i sykehusbygg».

Blåskjellrensking og nytt museumsmagasin Blant de mindre postene er det en rekke mer konkrete tiltak.

Blant annet 50 millioner til «vedlikehold av fyrstasjoner og fjerning av eierløse blåskjellanlegg». I 2008 hadde Fiskeridirektoratets en «blåskjelloffensiv», hvor de identifisert om lag 50 blåskjell-problemanlegg, de fleste av dem i Nordland. 20 av dem ble fjernet tidligere i år. Ifølge Fiskeridirektoratet er de forlatte anleggene et resultat av «blåskjellboomen» og en god del påfølgende konkurser for en god del år siden.

Hva skal vi leve av «etter olje», spør flere seg. I krisepakka er det satt av fem millioner til prosjektet «Pumps and pipes, kompetanseoverføring fra olje- til helsesektoren», som har som mål å sørge for «kompetanseoverføring mellom olje og helsesektoren» i Rogaland.

Det gis også 30 millioner kroner til «nytt museumsmagasin ved Norsk Oljemuseum», og 100 millioner til havvindteknologi og havenergi-prosjektet «Demo2020». Stiftelsen Arkivet i Kristiansand får 15 millioner kroner.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!