Krisepakka gir deg lavere rente

I hvert fall hvis du har et godt sikret boliglån, mener økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hallgeir Kvadsheim er økonomiekspert i Dagbladet og i TV3-programmet Luksusfellen. Han mener krisepakka som regjeringen og sentralbanksjefen la fram på en pressekonferanse i ettermiddag vil innebære lavere rente, i hvert fall for de bedre stilte.

- Klasseskille

- Intensjonen er nok at renta skal gå ned. Jeg tror krisepakka vil føre til et klasseskille mellom boliglånskundene, i enda større grad enn vi har sett til nå, sier Kvadsheim og utdyper:

- De som har godt sikrede boliglån på 60-70 prosent av boligens verdi, vil nok få lavere rente som følge av denne krisepakka, sier økonomieksperten.

For boliglånskunder med dårligere sikkerhet i boligen, og som kanskje betjener forbrukslån i tillegg, tror Kvadsheim på tøffere tider.

- Disse risikerer faktisk høyere rente. I krisepakka ligger det at statsobligasjoner skal byttes med de beste boliglånsobligasjonene, forklarer Hallgeir Kvadsheim.

Han påpeker at man bør være forsiktig med å forskutere virkningene av regjeringens krisepakke.

- Det er fremdeles stor usikkerhet knyttet til hvordan dette vil slå ut. Er tiltakene sterke nok? spør Kvadsheim.

Krisepakka gir deg lavere rente

Gunstig for renta

Kvadsheim er ikke alene om å tro at en del privatkunder vil kunne oppleve gunstigere rente som følge av krisepakka.

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea er usikker på hvor effektiv regjeringens finanstiltak vil være, men i beste fall tror han de vil føre til lavere renteøkning, skriver NTB.

Finansanalytikeren tror hensikten med regjeringens tiltak er å gi bankene lettere tilgang på lånte penger i Norges Bank, og å få økt mulighet til å stille sikkerhet på lån.

- Hvis tiltakene virker, vil pengemarkedsrenten reduseres, noe som gjør det billigere for bankene å få tak i penger som de igjen kan låne ut. Til syvende og sist betyr det at utlånsrenten vil øke mindre, noe som vil være til fordel for både bedrifter og privatkunder, sier Bruce til NTB.

Bruce tror effektene av krisetiltakene vil synes i løpet av de neste dagene.

- På stående fot er det vanskelig å si akkurat hvor effektive de vil være. Det er bare å håpe og tro at de vil fungere på den måten de er tenkt.

Forventer rentekutt

RENTEKUTT: Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim, også kjent fra Luksusfellen på TV3, tror folk med godt sikrede boliglån går lavere renter i møte. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
RENTEKUTT: Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim, også kjent fra Luksusfellen på TV3, tror folk med godt sikrede boliglån går lavere renter i møte. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

LO-leder Roar Flåthen mener også at krisetiltakene vil kunne bidra positivt i finansmarkedet.

- Det er riktig at regjeringen og Norges Bank handler, og disse tiltakene vil kunne bidra positivt i finansmarkedet. Regjeringen og Norges Bank følger nå opp noen av de kravene vi hadde før helgen, sier Flåthen i en pressemelding.

Han forventer at Norges Bank vil senke styringsrenten for å skape ro og tillit til det norske banksystemet.

- Regjeringen og Norges Bank må fortsette å følge utviklingen nøye, sier Flåthen.