Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisepakke for å redde Berlusconi

Statsminister Silvio Berlusconi forsøkte å lure inn ei lovendring i en økonimisk krisepakke for Italia som kunne ha spart hans eget selskap for å utbetale 750 millioner euro i erstatning.

KRISETILTAK: Statsminister Silvio Berlusconi, til høyre, forklarer krisetiltak sammen med finansministerGiulio Tremonti etter statsråd i Chigi-palasset. Etterpå endret statsministeren på vedtaket fra møtet. Foto: Scanpix/AP/Pier Paolo Cito
KRISETILTAK: Statsminister Silvio Berlusconi, til høyre, forklarer krisetiltak sammen med finansministerGiulio Tremonti etter statsråd i Chigi-palasset. Etterpå endret statsministeren på vedtaket fra møtet. Foto: Scanpix/AP/Pier Paolo Cito Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italia og EU hadde kommet til enighet om en krisepakke som skulle spare inn 47 milliarder euro i det italienske statsbudsjettet i de neste fire åra og få ned underskuddet. I EU har man fryktet smitte fra krisa i Hellas til Italia. Statsgjelda til Italia, den tredje største økonomien i euro-området, svarer til 120 prosent av årlig verdiskaping, og inntil nylig var dette verre enn Hellas.

Men så, i siste liten, lurte statsminister Silvio Berlusconi og hans rådgivere inn en paragraf i artikkel 37 av denne dekret-loven. Den endrer loven om sivile søksmål, og har ingenting med de økonomiske krisetiltakene å gjøre. Rettslig tilkjente erstatninger på over 20 millioner euro skal ikke utbetales før dom i tredje og siste instans. I Italia er dette Kassasjonsretten. Da kan det ta mange år.

Bestikkelser
Etter dette kunne Berlusconis selskap Fininvest ha unngått å måtte betale 750 millioner euro, nær 6 milliarder kroner, i erstatning til CIS, etter en dom i 2009. CIS, hvor hans forretningsfiende Carlo De Benedetti er hovedeier, utgir avisa La Repubblica, som Berlusconi ikke kan fordra.

På 1990-tallet kjempet Berlusconi mot De Benedetti om å overta forlagshuset Arnoldo Mondadori Editore. En av Berlusconis advokater bestakk en dommer med penger fra Fininvest sine konti i utlandet for å vinne en rettslig tvist. Både advokaten og dommeren er dømt til fengselsstraff. Og Fininvest ble dømt til å betale 750 millioner euro i erstatning. Denne dommen har Berlusconi anket.

«Redde Fininvest»
Krisepakken ble vedtatt i Statsråd fredag. I løpet av helga har så «noen» skrevet lovtillegget inn i dekretet før Berlusconi sende det til president Giorgio Napolitano for godkjenning. Der oppdaget man innskuddet, som ikke fantes der da statsrådene vedtok det. De tre statsrådene fra støttepartiet Lega Nord erklærte seg «målløse».

Finansminister Giulio Tremonti måtte plutselig avlyse sitt pressemøte der han skulle forklare innstrammingstiltakene. Med en ikke skjult sarkasme skyldte han på «dårlig vær».

Avisa Il Messaggero kalte det underlige lovinskuddet for «loven om å redde Fininvest». Dette skal være, ifølge politiske iakttakere, den tjuende «skreddersydde» loven som Berlusconi har lagt fram for å verne sine egne interesser. Berlusconi måtte gi seg tirsdag kveld:

- Jeg har trukket tilbake denne rettferdige og fornuftige normen for å rydde av banen det skammelige polemiske spillet fra opposisjonen, sa statsministeren.