Kilder til Dagbladet:

Krisepakke neste uke

Strømkrisepakken til næringslivet blir presentert neste uke, opplyser kilder til Dagbladet. Partene diskuterer nå en søkbar støtteordning i tillegg til en lånebasert ordning. Det kan bli aktuelt med kutt i andre ordninger, etter det Dagbladet er kjent med.

KRISEPAKKE: Samtalene om krisepakke til bedriftene går inn i sluttfasen. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har likevel fortsatt en strømkrise å håndtere. Foto: Lise Åserud / NTB
KRISEPAKKE: Samtalene om krisepakke til bedriftene går inn i sluttfasen. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har likevel fortsatt en strømkrise å håndtere. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladet får bekreftet at strømstøtta til bedriftene ikke er ferdigstilt.

De siste detaljene kan bli spikret allerede i morgen, undet et møte mellom regjeringen, LO og NHO.

Dagens Næringsliv meldte tidligere i dag at det blir pressekonferanse på lørdag hvor en ferdig ordning presenteres.

Dette stemmer ikke, etter det Dagbladet blir fortalt av regjeringen.

Krisetiltakene blir presentert neste uke, og partene er i ferd med å komme i mål.

DN skrev også at regjeringen ikke vil gå inn for direktestøtte til bedriftene, men heller en lånegarantiordning der staten tar det meste av risikoen for lånene. Dette får derimot Dagbladet beskjed at stemmer.

Søkbar støtte

I tillegg jobbes det med en søkbar direktestøtte til bedrifter som sliter særlig tungt med strømprisene, blir Dagbladet fortalt av kilder tett på prosessen.

Det er særlig NHO som krever dette i samtalene med regjeringen. Flere bedrifter er nå helt avhengige av direkte tilskudd for å overleve strømkrisen, er argumentasjonen fra NHO.

Vestre redd for overoppheting

En søkbar støtteordning vil være et kompromiss begge parter kan leve med.

En slik søkbar direktestøtten er foreløpig ett av få springende punkter som fortsatt må spikres før tiltakene i sin helhet kan presenteres.

Næringsminister Jan Christian Vestre har lenge vært bekymret for overoppheting i norsk økonomi dersom bedriftene får en for raus strømstøtteordning.

- Vi må sette medisinene når pasienten trenger dem, fortalte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til Dagbladet i sommer.

- Vi kan få et mindre konkurransedyktig næringsliv hvis det er for lett å rope på staten, la han til.

Vurderer også kutt

Denne bekymringen er fortsatt til stede i forhandlingene, blir Dagbladet fortalt.

Det er altså nå på tide med «medisin» for bedriftene, ifølge regjeringen.

Men det kan også ende med endringer i den totale «medisineringen» av næringslivet, for å bruke næringsminister Vestres egne begreper.

Derfor vurderer regjeringen også å stryke ordninger som allerede i dag gir bedriftene støtte, forteller kilder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer