Ap: Corona-tiltakene rammer eldre, ensomme og syke

Krisepenger mot ensomhet

Arbeiderpartiet legger 350 millioner kroner på bordet for å bekjempe negative følger av skjerpede corona-tiltak i sitt alternative budsjett.

SETTER AV: Arbeiderpartiet setter av 350 millioner kroner til tiltak for å motvirke uheldige følger av corona-tiltakene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Vis mer
Publisert

- Det er viktig å ta kontroll over smittesituasjonen, men dette vil kunne få enorme konsekvenser for den psykiske folkehelsa, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

- Under en ny smittebølge må vi også stoppe en bølge av mennesker som vil kunne gå til grunne i sosial isolasjon, poengterer Ap-toppen.

Gjennom Dagbladet lanserer hun det hun mener bør være et soleklart utgangspunkt i tida som ligger foran oss: Ingen skal sitte alene med tunge tanker, ingen barn skal overlates til seg selv og ingen eldre skal måtte dø alene.

- Dette lyktes vi ikke med i vår. Vi må lykkes nå, sier Kjerkol.

350 millioner

Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett er ennå ikke offentliggjort, men Kjerkol kommer med en lekkasje: 350 millioner kroner settes av for å motvirke ensomhet og sosial isolasjon.

- Erna Solbergs svar holder ikke. Vi kan ikke fortelle isolerte mennesker som sliter med ensomhet og psykiske plager at det er nedsatt en arbeidsgruppe i Helsedirektoratet. Vi trenger også umiddelbare svar på akutte utfordringer for denne gruppa, sier Kjerkol.

Ap vil bruke 250 millioner kroner til lavterskel psykisk helsehjelp, skolehelsetjeneste og psykisk helsevern i sykehusene. I tillegg settes 100 millioner kroner av til å besette heltidsstillinger i eldreomsorgen, der to av tre ansatte i dag jobber deltid.

Store ulikheter

Kjerkol begrunner prioriteringen av nye millioner til psykisk helsehjelp ved å vise til at det i dag er uheldige geografiske forskjeller på tilbudet som gis.

- Det kan ikke være slik at du står uten et tilbud fordi du bor i feil kommune. I tillegg må vi fylle opp deltidsstillingene i eldreomsorgen, slik at vi kan holde sykehjem åpne for besøk, sier Kjerkol.

Ap ønsker også å legge til rette for besøksvenner til dem som ikke har nær familie eller andre som følger opp.

- De strenge tiltakene som innføres nå, vil kunne gjøre at noen faktisk får det verre, sier hun.

Bekymret

I sin tale til KrFs landsstyre fredag brukte barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad mye tid på ensomme eldre og syke da han beskrev de sosiale kostnadene ved de strenge coronatiltakene som ble innført denne uka.

- Vi er bekymret for hvordan strenge smitteverntiltak og stengte møteplasser rammer de mest sårbare enda hardere nå i høst. November er også til vanlig en tøff måned for mange, og denne høsten blir det for mange enda tyngre. Vi må gjøre det vi kan for å bekjempe ensomhet og forebygge psykiske helseplager, sier Ropstad til Dagbladet.

Han tar avstand fra Aps beskrivelser av regjeringens innsats for sårbare grupper.

- Regjeringen jobber kontinuerlig med tiltak for å bøte på den tøffe situasjonen for de som trenger det mest nå. Nå som vi har vært nødt til å stramme inn igjen jobber vi med ytterligere tiltak. Disse vil bli lagt fram raskt, sier Ropstad.

Han viser til at 7,3 milliarder kroner er satt av til å dekke kommunenes coronautgifter og at 400 millioner ble bevilget i revidert nasjonalbudsjett til en egen tiltakspakke til sårbare barn og unge. En tilsvarende sum er også gitt i øremerkede tilskudd til aktivitetstiltak og bekjempelse av ensomhet for eldre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer