Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriseplan for Åsne

Åsne Seierstad (33) nekter å snakke om sin egen sikkerhet, men NRK og Norsk Luftambulanse har laget en egen plan for å evakuere henne fra Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenrikssjef Gro Holm i NRK sier at kontrakten med Norsk Luftambulanse og deres Global Medical Support ikke bare omfatter Seierstad i Bagdad, men alle NRKs korrespondenter i krigsområder.

Planen går ut på at Norsk Luftambulanse har 24 timers døgnvakt for å kunne evakuere medarbeidere og yte medisinsk og/eller psykiatrisk behandling i krisesituasjoner. Det er foreløpig ikke aktuelt å iverksette en slik plan overfor Seierstad.

Tett på tragedien

Så langt er ti journalister drept og to savnet under krigen i Irak.

Tragedien som Seierstad opplevde på nært hold da en amerikansk stridsvogn skjøt mot hotell Palestine og drepte to av hennes kolleger, har rystet det internasjonale pressemiljøet.

- Uansett årsak har amerikanerne utvist forferdelig dårlig dømmekraft. Dette kan sammenliknes med en krigsforbrytelse, i og med at amerikanerne har brutt Genève-konvensjonen, sier NJ-leder Olav Njaastad.

Åsne Seierstad forteller om sjokkstemningen som oppsto da granaten smalt i et rom på hotellet der rundt 100 mediefolk nå befinner seg:

- Alle løp ut. Selv var jeg i 7. etasje på den andre siden. Jeg så dem bli båret ut i blodige ulltepper. Dette har gjort et dypt inntrykk på oss alle, ettersom vi kjenner hverandre alle sammen.

Åsne Seierstad er frilanser, men jobber for flere nordiske mediebedrifter. Selv nekter hun å snakke om sin egen sikkerhet.

Skryter av Åsne

- Vi føler jo et ansvar for henne selv om hun er frilanser, og jeg snakket med henne om risikoen seinest søndag og har sendt henne en mail i dag, sier Gro Holm.

Holm er mest imponert over at 33-åringen er så lite fokusert på sin egen situasjon: - Hun er helt fabelaktig. Hun er der som øyenvitne, hun er nøktern, rolig og troverdig.

Dagsrevy-sjef Annette Groth karakteriserer henne som «jævla modig» og sier: - Jeg skjønner at hun vil være der, men det har sine sider. Jeg er glad jeg ikke er hennes mor eller far akkurat nå.

Vil ikke snakke

Åsnes far, Dag Seierstad (66), som for tida kombinerer undervisning ved Høgskolen i Lillehammer med stilling som rådgiver for SV på Stortinget, sier at han og Åsnes mor, Frøydis Guldahl (som skrev boka «Jentene gjør opprør» på 70-tallet), er blitt enige om at de ikke skal uttale seg om datteren så lenge hun er i Irak. Åsne selv har uttalt at hun er mer engstelig for den påkjenningen hun utsetter sine foreldre for, enn sin egen situasjon.

- Jeg er redd for Åsne, og vi har sendt hverandre noen mailer. Hun har jo vært i krigssituasjoner før, men amerikanernes oppførsel bekymrer meg. De skyter jo på sivile og unnskylder seg etterpå, sier Åsnes bestevenninne, skuespiller Andrine Sæther, som hun i flere år har delt leilighet med.

KIGSREPORTER: Åsne Seierstad.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media