Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriseplan på 400 milliarder vedtatt i Italia

Skal redusere landets underskudd.

PRESSET: Italias finansminister Giulio Tremonti (t.v.) og reformminister Umberto Bossi. Foto: ANDREW MEDICHINI / AP / SCANPIX
PRESSET: Italias finansminister Giulio Tremonti (t.v.) og reformminister Umberto Bossi. Foto: ANDREW MEDICHINI / AP / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Underhuset i Italias nasjonalforsamling har vedtatt regjeringens kriseplan for å redusere landets budsjettunderskudd.

Kriseplanen har en total økonomisk ramme på 48 milliarder euro, nærmere 400 milliarder norske kroner, og har som mål å hindre at Italia trekkes inn i en full finanskrise slik man har sett den i Hellas, Irland og Portugal.

Vedtaket ble gjort tidlig fredag kveld etter at underhuset tidligere samme dag vedtok at regjeringen til Silvio Berlusconi hadde tillit. Senatet sluttet seg til kriseplanen torsdag.

Rekordfart Krisepakken er drevet igjennom den italienske nasjonalforsamlingen i rekordfart. Håpet er at den vil berolige finansmarkedene etter en uro som har drevet Italias lånekostnader i været på få dager.

Den raske politiske enigheten mellom regjeringspartiene og deres støttespillere har roet ned det voldsomme salget av italienske verdier som pågikk i begynnelsen av uken. Men det er tvil om regjeringens evne til å gjennomføre flere reformer.

Et tegn på fortsatt uro var det at regjeringen måtte fastsette en rente på 5,7 prosent for statsobligasjoner med ti års gyldighet som ble lagt ut fredag.

Berlusconi Italienske medier har også stilt store spørsmålstegn ved statsminister Silvio Berlusconis opptreden under krisen.

Han har ikke opptrådt offentlig siden i forrige uke og han har bare kommet med en skriftlig kommentar for å roe panikken i markedene.

I stedet har han overlatt til den 86 år gamle presidenten Giorgio Napolitano å lose regjeringen og opposisjonspartiene fram til en krisepakke bestående av reformer og skatteøkninger.

- Den store kommunikators tause bråk, kalte Italias største avis Corriere della Sera Berlusconis taushet.

- Det er en bekymringsfull stillhet, tilføyde den.

Berlusconi møtte imidlertid fram i underhuset i forkant av avstemningen fredag.

2014 Underhuset vedtok kriseplanen med 314 mot 280 stemmer. Planen består av en blanding av utgiftskutt og skatteøkninger som skal hindre at landet kommer ut i en full finanskrise. Pakken skal sikre et balansert budsjett innen 2014.

Selv om opposisjonen stemte imot kriseplanen, hadde opposisjonen også lovet å ikke utsette vedtaket gjennom prosedyrespørsmål og utsettelsestaktikk som kunne ha økt spenningen på finansmarkedene.

(NTB)