Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grottedramaet i Thailand

Krisepsykolog: - Viktig at de ikke blir «guttene i grotta»

Norske eksperter gir guttene gode sjanser til å komme seg fysisk og psykisk, dersom de kommer seg trygt ut av grotta.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres ble funnet i grotta i Thailand 2. juli. Da hadde de sittet fanget i 11 dager. Video: Thai Navy Seal Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 5 natt til søndag norsk tid ble redningsaksjonen for å få guttene som sitter fast i en grotte i Thailand, satt i gang. 18 dykkere er med på operasjonen, som trolig vil ta flere dager.

Veien ut vil være svært krevende. Hvis den som reddes ut får panikk midt i et dykk, kan det oppstå en situasjon som er farlig både for de profesjonelle dykkerne og den som reddes. Guttene vil være under vann i mange timer, og risikerer å bli nedkjølt. I tillegg kan vannet og flaggermusene i grotta bære med seg smittsomme sykdommer, ifølge BBC.

Norske eksperter tror likevel guttene kan slippe unna uten varige mén hvis de først kommer seg ut av grotta.

- La gruppa støtte hverandre

Det aller viktigste i første omgang er at de blir gjenforent med sine foreldre, sier Atle Dyregrov ved Senter for krisepsykologi til Dagbladet .

- Det andre er at de har vært sansedeprivert. De har fått lite inntrykk både når det gjelder hørsel, lukt og syn, så de må få en rolig tilpasning til livet utenfor og skjermes fra media når de kommer ut, sier han.

- Jeg så at FIFA-presidenten ville gi guttene billetter til å se VM-finalen, men det tror jeg ikke er lurt. Det er viktig at de ikke overstimuleres, sier Dyregrov.

Han understreker at det vil være individuelle forskjeller for guttene, særlig med tanke på aldersforskjellen. Den yngste av dem er 11 år, mens den eldste er 16 år. Treneren er 25 år.

Det blir nok også viktig for dem å være sammen og støtte hverandre som gruppe. Når militærgrupper opplever noe dramatisk, så legger de vekt på at de skal gjøre ting sammen i etterkant. Det å la gruppa støtte hverandre er en viktig faktor for at det skal gå bra med dem, sier Dyregrov.

- Er det en fare for at guttene får problemer med posttraumatisk stress i etterkant?

- Det er en fare for det, men gitt at det er et godt omsorgsmiljø rundt dem, så kan det også gå bra. Jeg er mer bekymret for at de får en senket framtidsberedskap. Vi vet fra tidligere situasjoner at barn som opplever noe dramatisk kan bli mer pessimistiske på vegne av framtida. De forventer at lignende ting kan skje igjen. Da er det viktig at gode voksne er der for dem.

- Barn tåler mye

Dyregrov mener likevel at guttene har gode sjanser til å slippe unna med skrekken.

- Det er ikke nødvendigvis sånn at de vil få problemer med posttraumatisk stress. Jeg tror det er gode sjanser for at de klarer seg bra. Det viktige er at de ikke presses inn i en identitet der de blir guttene i grotta, men at de kan gjenoppta et normalt liv, sier Dyregrov.

Ola Didrik Saugstad, leder for Pediatrisk forskningsinstitutt ved Universitetet i Oslo, tror også guttene vil komme seg raskt.

- Jeg vil tro at hvis de får dem ut av grotta, så vil de være raskt tilbake rent fysisk. Barn tåler mye. De er i sin beste alder på den måten, sier han til Dagbladet.

- Hvilken helsehjelp trenger de når de kommer ut?

- Man må vurdere helsetilstanden deres og lage et individuelt opplegg. Noen er nok i bedre form enn andre, sier Saugstad.

Lørdag ble en rekke håndskrevne beskjeder fra guttene til foreldrene, fraktet ut av dykkerne, offentliggjort. Her skriver flere av dem at de vil ut og spise svinegrill og fritert kylling når de kommer ut. Saugstad tror imidlertid de bør vente litt med det.

- Vi vet at barn som har vært i en sultkatastrofe må næres opp forsiktig. Her har det jo ikke gått så lang tid, men jeg ville kanskje ikke gått på et så stort måltid med en gang, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!