Kriser i kø for Jens Stoltenberg i NATO

Utfordringene står i kø når Jens Stoltenberg overtar som generalsekretær i NATO, og det første han må ta tak i er den akutte krisa i Ukraina.

NYE LEDERE: De to som skal stå imot trykket fra Russland har begge lang erfaring som statsministre i grenseland. Jens Stoltenberg er valgt til  ny generalsekretær i NATO og Donald Tusk til ny president i EU-rådet. Bildet er fra et møte i Warszawa i juni i fjor. Foto: AFP / Scanpix / JANEK SKARZYNSKI
NYE LEDERE: De to som skal stå imot trykket fra Russland har begge lang erfaring som statsministre i grenseland. Jens Stoltenberg er valgt til ny generalsekretær i NATO og Donald Tusk til ny president i EU-rådet. Bildet er fra et møte i Warszawa i juni i fjor. Foto: AFP / Scanpix / JANEK SKARZYNSKI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen overtar Stoltenberg en tettpakket dagsorden: Ukraina, forholdet til Russland, forsvarsutgiftene, Midtøsten, Nordområdene, Middelhavet og Nord-Afrika etter omveltningene der.

Ukraina Krigsteateret på slettene i Øst-Ukraina endrer seg fra dag til dag. Der står hele forholdet til Russland på spill, en tidligere «partner» som igjen er en farlig motstander. For første gang etter Andre Verdenskrig har Russland ensidig endret ei landegrense i Europa gjennom å annektere Krim. Ved å nøre opp under et russisk «folkeopprør», forsyne opprørerne med våpen, sende inn forkledde elitesoldater og en voldsom bruk av propaganda både i Ukraina og Russland undergraver den russiske presidenten, Vladimir Putin, nabolandets regjering.

Hvis krigen er en forlengelse av diplomatiet, så ligger Russlands krigføring i Ukraina mellom diplomatiet og en åpen militær krig. NATO har ikke funnet et passende svar på dette maktspillet. Det er EU som har økonomiske straffetiltak mot Russland som virkemiddel.

Baltikum De baltiske medlemslandene frykter at Putin kan bruke russiske mindretall på liknende vis mot dem. NATOs svar er da å utplassere styrker ved faste baser i medlemsland langs grensa til Russland for første gang etter Jernteppets fall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer