Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriser i kø

Fire av regjeringens medlemmer er nå involvert i brennhete saker som hver for seg kan framtvinge regjeringskrise. Statsminister Kjell Magne Bondeviks evner som minerydder vil de nærmeste uker blir satt på en alvorlig prøve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg blir det garantert storm mot regjeringen fra det øyeblikk finansminister Gudmund Restad legger fram regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett i mai.

  • Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil i formiddag behandle kommunalminister Odd Roger Enoksens hastebevilgning til sin svogers Rock mot Rus-arrangement i hjemkommunen Andøya.

Komitéleder Jørgen Kosmo opplyser at komiteen vil sende et brev hvor Enoksen blir bedt om å svare for en del forhold vedrørende saken.

- Vi må avvente svar på dette, før vi kan ha noen formening om hva vi gjør videre, sier Kosmo. - Selv om han nå innser at han har gjort noe galt, er det viktig for oss å få klarlagt hendelsesforløpet.

Statsminister Kjell Magne Bondevik var i går svært knapp i sine kommentarer om denne saken i går. Via statssekretær Gunnar Husan meddeler Bondevik dette:

- Enoksen har selv tatt initiativet til å ordne opp. Han har begått feil som han selv har erkjent. Vi kommer til saken etter at settestatsråden har sett på saken.

Ifølge Husan blir settestatsråd tidligst utnevnt i statsråd fredag.

Sponheim provoserer

  • Samtidig benytter nærings- og handelsminister Lars Sponheim dagene før Venstres landsmøte til å provosere stortingsflertallet i IT-Fornebu-saken. Ap's næringspolitiske talsmann, Kjell Opseth, er svært misfornøyd med svaret statsråden har gitt på de innvendinger Ap og Frp hadde til regjeringens krav og retningslinjer til IT-Fornebu, som ble sendt ut 8. april. Opseth mener at retningslinjene på flere punkter strider mot stortingsflertallets pålegg. Dette avviser Sponheim i sitt svar.

- Sponheim satser høyt. Han overprøver stortingsflertallets egen tolkning av sitt eget vedtak og flertallets innstilling i saken. Det er oppsiktsvekkende. Vi kan ikke la det ligge med det, sier Opseth.

- Nærmer det seg en opptreden som framkaller mistillitsforslag?

- Jeg holder muligheten åpen for at det kan bli aktuelt. Men det vil komme flere runder i saken før vi kommer dit.

Arnstad og Lahnstein

  • I Stortingets energi- og miljøkomité stiller Høyres Jan Tore Sanner store spørsmålstegn ved Olje- og energidepartementets håndtering av Statoils gigantoverskridelser på Åsgard-feltet. Han viser til at Statoil har gitt departementet jevnlige rapporter om stadig økende overskridelser. Spørsmålet er hva de tidligere Ap-statsrådene Stoltenberg, Faremo, Frøiland samt nåværende og fungerende oljestatsråd Arnstad og Lahnstein har gjort med denne informasjonen. Det vil ventelig framgå av stortingsmeldingen Lahnstein vil legge fram om saken 10. mai.

- Hva gjorde departementet med denne informasjonen? Ble det iverksatt tiltak for å følge opp overskridelsene? Og har departementet sørget for å gi Stortinget rett informasjon til rett tid? Dette er spørsmål vi håper å få besvart gjennom regjeringens melding, sier Sanner.

- Vi mener det hadde vært en fordel om Riksrevisjonen så nærmere på Åsgard-utbyggingen og den oppfølgingen som har vært i skjæringspunktet mellom Statoil og departementet, sier Sanner.

Alle disse sakene inneholder betydelig politisk sprengsstoff. Statsrådenes videre opptreden og svar til Stortinget vil være avgjørende for utfallet. Høyres landsmøte i helga demonstrerte for alvor at Høyre er forberedt på et tøft løp mot regjeringen. Også i Ap ønsker man å holde spenningsnivået mot regjeringspartiene ved like. Ikke minst for å holde oppmerksomheten på de hjemlige frontlinjer ved like i en situasjon hvor landet er med i en krig.