Kriserammet organ: Brukte millioner på logo

Ola Borten Moe kastet hele styret etter rot med økonomien. Nå bruker Forskningsrådet over 6 millioner kroner på ny logo og visuell profil. - Sløsing, mener Frp.

DE PENGA: Forskningsrådet må kutte hardt etter at de styrte mot milliardtap. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
DE PENGA: Forskningsrådet må kutte hardt etter at de styrte mot milliardtap. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

I januar kastet forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) styret i Forskningsrådet. Bakgrunnen var milliardunderskudd og rot med økonomien.

Det statlige organet har ansvaret for å tildele milliarder av kroner til norsk forskning hvert år. Nå må de kutte i støtten etter at Riksrevisjonen har slått fast at praksisen med å drive med underskudd har vært ulovlig.

Nylig kunne Forskningsrådet fortelle på sine nettsider at de lanserer en ny visuell profil.

- Dårlig egnet

«Investeringen i ny profil skal gjøre det enklere å forstå hvem vi er», står det å lese i saken.

Nå kan Dagbladet fortelle at den kriserammede organisasjonen må ut med flere millioner kroner for sin nye logo.

«Vi investerer 6,2 millioner kroner i en helhetlig og samlende visuell profil» skriver områdedirektør i Forskningsrådet, Jesper Simonsen, i en e-post til Dagbladet.

To millioner kroner går til utvikling, og 4,2 millioner kroner går til implementering, opplyser Forskningsrådet. Pengene inkluderer også en oppdatering av nettsida.

Direktøren forsvarer pengebruken med at den er helt nødvendig.

«Ny visuell profil vil styrke og effektivisere vår dialog med forskningsmiljøer og allmennheten, og vårt arbeid med å mobilisere nye målgrupper og skape engasjement for forskning og innovasjon i hele landet.»

- Sparer penger

Forskningsrådet viser til at de fram til i dag har brukt «store ressurser» på å holde seg med flere profiler og merkevarer for ulike tiltak og program.

«Vi har hatt 38 ulike profiler som vi forvalter på vegne av regjeringen, som for eksempel den nasjonale forskningsfestivalen Forskningsdagene og Nysgjerrigper. Logoen fra 1993, som sist ble revidert i 2007, er dårlig egnet for dagens digitale kanaler.» skriver Simonsen.

Derfor mener Forskningsrådet at de nå vil spare penger på millionregningen til ny logo.

«Investeringene i ny profil vil lønne seg raskt. Vi anslår at vi framover vil spare tre millioner kroner årlig på design og kommunikasjonsaktiviteter.»

Det var i mai det ble kjent at Borten Moe sparket hele styret i Forskningsrådet. Han satte inn tidligere SV-statsråd Kristin Halvorsen som styreleder.

- Uproblematisk

Da lå det an til et underskudd i organet på hele 1,9 milliarder kroner, ifølge Aftenposten. Borten Moe gjorde det klart at pengene måtte spares inn på å finansiere mindre forskning.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) sender ut sin statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel for å svare om millionprisen for ny logo.

- Det virker fornuftig. Det er helt uproblematisk, svarer Borten Moes nestkommanderende og legger til:

- Dette er et arbeid som ha pågår over en god stund, og det gir en innsparing. Forskningsrådet er en diger organisasjon. Dette er midler de bruker fra driftsbudsjettet. Det har ingenting å gjøre med pengene de bruker til forskning.

- Føler du deg trygg på at de vil spare penger på dette?

- Jeg har ingen grunn til å tro noe annet, sier Løkensgard Hoel.

- Rent vrøvl

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad fra Fremskrittspartiet reagerer imidlertid sterkt på det kriserammede organets pengebruk.

- Ola Borten Moe virker tøff mot Forskningsrådet på Facebook, men i møte med dem er han en tøffel og utdyper:

- Han har gått hardt ut og snakket om at skattebetalernes penger er viktige å ta vare på, men når det er snakk om offentlig sløsing er det beint fram. Det er langt fra ord til handling, sier Frp-politikeren.

Bjørnstad har nå stilt skriftlig spørsmål på Stortinget om Borten Moe synes den nye visuelle profilen er godt anvendte skattepenger.

- Dette er penger som kunne gått til anvendt forskning, som kunne skapt nye viktige arbeidsplasser i Norge.

- Hvor mye forskning får du for 6, 2 millioner kroner?

- Det er en god del doktorgradsstillinger - det er en del forskning det.

- Forskningsrådet mener de vil spare penger på dette?

- Det er klassisk nytale som sikkert er solgt inn av reklamebyrået. For meg framstår det som rent vrøvl. De som har bruk for forskningsrådet vet hva forskningsrådet er. De trenger ikke noen nye visuell profil.

- Hva synes du om den gamle logoen da?

- Den er helt grei.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer