Kriserammet superjager kan velte norsk flyeventyr

USAs forsvarsminister og ledende eksperter spår krise for JSF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det som angivelig er verdens beste, mest avanserte, og utvilsomt verdens dyreste kampfly, trues nå av finanskrisen.

F22 Raptor er selve juvelen i det amerikanske luftforsvaret, men før den har vært i en eneste luftkamp kjemper den mot spareknivene i den kriserammede amerikanske økonomien.

Denne uken tvinges Obama til å avgjøre om produksjonen av F22 skal skrinlegges. Avgjørelsen vil bli katastrofal for kampflyprosjektet JSF, som Norge er en del av, spår ledende forsvarsanalytikere i Washington D.C.Alvorlig trøbbel for JSF- Jeg tror ikke de vil kansellere F22. Jeg gjetter at de i første omgang vil få bygge noen få til, og at pengene tas fra JSF-programmet, sier prosjektdirektør Winslow Wheeler ved Center for Defence Information (CDI) til Dagbladet.no.

Den sikkerhetspolitiske tenketanken CDI står blant annet bak det anerkjente tidsskriftet The Defence Monitor. Wheeler har jobbet med sikkerhetspolitikk i 31 år, blant annet i det amerikanske senatet for fire senatorer - både republikanere og demokrater. - Bygges det flere F22 så er JSF i alvorlig trøbbel, fastslår eksperten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer