Kriserop og panikkhandel i Asia

Kuala Lumpur (NTB-AFP-Reuters): Sør-Koreas husmødre handler i panikk og tømmer supermarkedene for basisvarer. Fra ASEAN-toppmøtet i Kuala Lumpur kommer et kriserop om hjelp - en ny dag med forverret asiatisk finanskrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

På toppmøtet i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN kom i dag et kriserop om større internasjonalt engasjement for å sprøyte nytt liv i Asias økonomi. Lederne i de ni ASEAN-landene oppfordret til større innsats fra sterke økonomi-makter som EU, Japan og USA. OECD varsler allerede at krisen i Asia kan få konsekvenser for veksten i verdensøkonomien neste år.

ASEAN-lederne presiserte ikke på hvilken måte de ønsker hjelp, men ifølge statministeren i Malaysia, som er vertsland for møtet, dreier det seg ikke om penger, men om gode råd og strategier for å stabilisere valuta- og aksjemarkedene.

Den thailandske, den filippinske og den malaysiske valutaen nådde nye bunnrekorder mandag, og de fleste asiatiske aksjemarkedene var urolige. Bare de sørkoreanske markedene unngikk nedgang, men først etter at regjeringen hadde sprøytet 6,6 milliarder dollar inn i finansmarkedene. Finansdepartementet kunngjorde også at 10-prosentsmarginen som den sørkoreanske won kunne flyte på i forhold til dollaren, var fjernet.

Frykter prishopp

Sørkoreanere flest er bekymret etter at myndighetene i forrige uke kunngjorde at de vil trappe opp nedbetalingen av redningspakken på 57 milliarder dollar fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Supermarkedene melder at de begynner å gå tomme fordi husmødrene panikkhandler alt de kommer over i frykt for at prisene vil hoppe i været. Spesielt tærer det på beholdningen av sukker, mel og kaffe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer