Kriserop og panikkhandel i Asia

Kuala Lumpur (NTB-AFP-Reuters): Sør-Koreas husmødre handler i panikk og tømmer supermarkedene for basisvarer. Fra ASEAN-toppmøtet i Kuala Lumpur kommer et kriserop om hjelp - en ny dag med forverret asiatisk finanskrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På toppmøtet i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN kom i dag et kriserop om større internasjonalt engasjement for å sprøyte nytt liv i Asias økonomi. Lederne i de ni ASEAN-landene oppfordret til større innsats fra sterke økonomi-makter som EU, Japan og USA. OECD varsler allerede at krisen i Asia kan få konsekvenser for veksten i verdensøkonomien neste år.

ASEAN-lederne presiserte ikke på hvilken måte de ønsker hjelp, men ifølge statministeren i Malaysia, som er vertsland for møtet, dreier det seg ikke om penger, men om gode råd og strategier for å stabilisere valuta- og aksjemarkedene.

Den thailandske, den filippinske og den malaysiske valutaen nådde nye bunnrekorder mandag, og de fleste asiatiske aksjemarkedene var urolige. Bare de sørkoreanske markedene unngikk nedgang, men først etter at regjeringen hadde sprøytet 6,6 milliarder dollar inn i finansmarkedene. Finansdepartementet kunngjorde også at 10-prosentsmarginen som den sørkoreanske won kunne flyte på i forhold til dollaren, var fjernet.

Frykter prishopp

Sørkoreanere flest er bekymret etter at myndighetene i forrige uke kunngjorde at de vil trappe opp nedbetalingen av redningspakken på 57 milliarder dollar fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Supermarkedene melder at de begynner å gå tomme fordi husmødrene panikkhandler alt de kommer over i frykt for at prisene vil hoppe i været. Spesielt tærer det på beholdningen av sukker, mel og kaffe.

Det to dager lange møtet i Kuala Lumpur er blitt fullstendig dominert av finanskrisen som har rystet Sørøst-Asia og bidratt til å undergrave optimismen på børsene verden over.

Alvoret understrekes ved at tungvekterne Kina, Japan og Sør-Korea deltar, selv om de formelt ikke er medlem av ASEAN.

Kriseplan

I dag vedtok de asiatiske lederne en kriseplan som skal stabilisere økonomien. Planen ble utarbeidet i Manila i forrige måned.

Programmet inneholder løfter om hjelp fra rike land som USA og Japan, men betingelsen er at de som mottar hjelpen må stramme kraftig inn, i tråd med retningslinjene fra Det internasjonale pengefondet.

Selv om Thailand, Indonesia og Sør-Korea har akseptert Pengefondets redningspakker, har de knurret over de strenge sparekravene fondet setter.

Stabiliseringsplanen som ble vedtatt i Manila sist måned har fått tilslutning av USA og Japan, som vel å merke bare vil tre støttende til hvis landene gjennomgår en økonomisk hestekur.

Thailands regjeringstalsmann, Akapol Sorasuchart, klaget søndag over at vestlige land ikke har vist samme handlekraft som da Mexicos peso falt sammen.

- Et tydelig signal fra de økonomiske supermaktene kan vise seg nødvendig for å komme over krisen, sa Akapol.