Krisesenter for orangutanger

BALIKPAPAN (Dagbladet): Med en ettertenksom mine slapper den foreldreløse orangutangbabyen Oon (3) av i ettermiddagssola. Etter opprivende opplevelser i menneskers fangenskap, har han funnet fred på krisesenteret Wanariset for traumatiserte og brannskadde orangutanger på Borneo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Snart skal Oon ut i Kalimantans jungel igjen. Men først må han lære å klatre, spise og kommunisere med andre dyr. Disse egenskapene gikk tapt etter at han ble solgt på det svarte markedet for 15 dollar. Det var aldri meningen at han skulle tilbringe barndommen i bur uten moren sin.

Utryddelse

- Orangutangmødrene passer på ungene sine helt til de er åtte år. Vi må gå inn i mødrenes sted og lære barna hvordan de skal overleve i jungelen, sier orangutangpasseren Satriyo til Dagbladet.

Dersom svartebørshandelen med orangutanger ikke temmes, trues artsfrendene til Oon og de 15 orangutangkompisene i sosialiseringsbur nummer 1 av utryddelse.

I Indonesia og resten av Sørøst-Asia er det svarte markedet stort. Dyrene smugles til Java eller ut av landet og videreselges for opptil 500 dollar. - For hver orangutangbaby som fanges, vil minst tre andre dyr dø eller miste muligheten til å vokse opp. Moren og andre voksne dyr i området må drepes. For hver hunnorangutang som dør, svekkes evnen til reproduksjon - en hunn kan bare få tre barn i sitt liv, sier Peter Karsono.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer