Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisestemning etter IMF-nei

Argentinas regjering leter fortvilet etter penger til å betale regningene sine etter at IMF sa nei til nye lån.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanken i Buenos Aires kan nå bli tvunget til å oppgi koblingen av kursen på argentinske pesos til dollarkursen.Det internasjonale pengefond IMF nektet sent onsdag kveld norsk tid å utbetale en ny porsjon lånepenger på 11,7 milliarder kroner til Argentina. Den økonomiske krisen i landet går dermed fra vondt til verre.

Kursen på argentinske verdipapirer sank, av frykt for at Latin-Amerikas tredje største økonomi kan stå foran et sammenbrudd. Situasjonen har endret seg drastisk siden 1990-tallet: For mindre enn ti år siden løp internasjonale investorer nærmest om kapp for å plassere penger i Argentina.

Landets samlede utenriksgjeld er kommet opp i 1.190 milliarder kroner, eller 33.000 kroner for hver eneste av Argentinas menn, kvinner og barn. Sist helg la økonomiminister Domingo Cavallo strenge begrensninger på uttak fra landets banker, etter at panikkslagne argentinere hadde tatt ut nesten ti milliarder kroner på mindre enn 24 timer.

Kredittselskaper mener den strenge bankkontrollen strider mot ordningen der pesoen automatisk står i pari kurs i forhold til dollaren. Ifølge IMF-kilder må Argentina nå enten devaluere pesoen eller endog avskaffe den og erstatte den med dollar som offisiell valuta.

(NTB)

LAAAAAANG KØ: Økonomien i Argentinas er på full fart utenfor stupet, og påvirker de fleste aspekter av folks dagligliv. Her står kunder i kø utenfor en bankfilial i hovedstaden Buenos Aires.Foto: SCANPIX
LAAAAAANG KØ: Økonomien i Argentinas er på full fart utenfor stupet, og påvirker de fleste aspekter av folks dagligliv. Her står kunder i kø utenfor en bankfilial i hovedstaden Buenos Aires.Foto: SCANPIX Vis mer
LAAAAAANG KØ: Økonomien i Argentinas er på full fart utenfor stupet, og påvirker de fleste aspekter av folks dagligliv. Her står kunder i kø utenfor en bankfilial i hovedstaden Buenos Aires.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart