Krisestemning i Stortinget

Om noen timer kan statsminister Kjell Magne Bondevik stille kabinettspørsmål i gasskraftsaken. Politiske ledere på Stortinget er samstemte i at det har oppstått en meget alvorlig situasjon for regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg gjorde det klart at Ap vil stemme imot regjeringspartienes forslag.

- Dette er et overflødig forslag. Stortingsflertallet mener det er mer miljøvennlig å sette i gang byggingen av gasskraftverkene nå. Da er det avgjørende at utslippstillatelsen endres slik at vi kan få tatt i bruk gass i kraftproduksjon. Dette er mer miljøvennlig enn import, som er alternativet, sa Stoltenberg fra Stortingets talerstol.

Aps statsministerkandidat framholder at han har gitt regjeringen valgfrihet i gasskraftsaken.

-Jeg har gitt regjeringen større valgfrihet i forhold til hvilke virkemidler de skal bruke for å nå det målet stortingsflertallet hele tiden har hatt, nemlig at vi skal åpne for å bygge gasskraftverk i Norge, sier Aps parlamentariske leder Jens Stoltenberg til NRK.

- Alvorlig

- Det er en meget alvorlig situasjon hvis statsministeren tolker stemmegivingen i Stortinget som en svekkelse av forurensningsloven, sier parlamentarisk leder Johan J. Jacobsen (Sp).

I går ba Ap og Høyre regjeringen vurdere endringer i forurensningsloven innen 1. juni. I morgentimene i dag kom Bondeviks motsvar: Han krever at opposisjonen stiller seg bak forurensningsloven. Dersom regjeringen ikke får flertall for dette forslaget, kan det bli kabinettspørsmål.

- Merkverdig

- Jeg synes det er et merkverdig forslag, sier Høyre-leder Jan Petersen, som ikke vil stemme for regjeringens forsøk på å finne et kompromiss.

Johan J. Jacobsen tror likevel ikke det blir regjeringskrise i dag.

- Jeg tviler i det lengste på at Ap vil stemme ned et forslag som går på å slå ring om forurensningsloven. Ap og Høyres forslag må tolkes som en instruksjon om å svekke denne loven, sier Jacobsen.

Frp har regien

Carl I. Hagen har kalt sammen til ekstraordinært gruppemøte klokka 16.30 i dag. Han tror ikke det blir regjeringskrise i dag.

- Jeg tror regjeringen overlever ved å akseptere forslaget fra Høyre og Arbeiderpartiet, sier Hagen til Dagbladet :på nettet.

- Forslaget fra Arbeiderpartiet og Høyre gjorde situasjonen vanskeligere, men også klarere. Omsider er de villige til å endre forurensningsloven og gi en tidsfrist for når dette skal skje, sier Frp-lederen til NRK.

Statsministeren nektet å gi noen kommentar til spørsmålet om regjeringskrise.

- Det spørsmålet får du svar på i løpet av stortingsdebatten, sa Bondevik til NRK.

Stortingsdebatten pågår fremdeles. Noen avklaring på regjeringsspørsmålet er ikke ventet før tidligst klokka 19 i kveld.

TØFF ETTERMIDDAG: Statsminister Kjell Magne Bondevik kan komme til å stille kabinettspørsmål i løpet av dagen.