Krisestemning

Gaza-opptøyene i Oslo har ført til en absurd krisemaksimering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ordenspolitiet framstiller det som om en hel generasjon innvandrerungdom har erklært krig mot demokratiet. Journalister og kommentatorer overgår hverandre i melodramatiske sammenlikninger med Paris’ forstadsopprør og/eller Bagdad. Høyremann og byrådsleder Erling Lae høres ut som et ekko av israelske militærtalsmenn når han hevder at barn har blitt brukt som «levende skjold» i demonstrasjonene. Han toppes av partikollega Linda C. Hofstad, som vil sette barnevernet på dem som lot ungene sine delta. Barneminister Anniken Huitfeldt kaster seg på og skal innkalle til krisemøte.

Ja, det er ille, ikke minst for motstanden mot Israels groteske krigsfest, at bråkmakerne to ganger på rad har fått ta over showet og bedrive sitt patetiske hærverk. Men det er ingen grunn til å ta helt av. Selv om mobilvideoer på nettet og overdreven ordbruk fra reportere kan gi inntrykk av noe annet, var lørdagens demonstrasjon verken en «rasende mobb» eller et «inferno». Vi som var der vet at det hele gikk veldig rolig for seg i nesten tre timer, og at det store flertallet deretter gikk hjem, blant annet samtlige barnefamilier. Å hevde at Det islamske forbundet bevisst har satt barn til å være buffer mellom politi og voldelige demonstranter er en hårreisende fornærmelse. De muslimske vaktene under ledelse av Basim Ghozlan gjorde en enorm innsats for å hindre provokatørene i å nå fram til politisperringene, og med en gang de første nyttårsrakettene ble avfyrt inne fra mengden ble barn effektivt sluset vekk. Når demonstrasjonsledelsen innså at de ikke lenger kunne holde kontroll på den lille gjengen som var igjen for å slåss, ga de opp og ga jobben videre til politiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer