Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisetall for Ap-Jonas:
Sviktes av sine egne

Nå er Erna Solberg (H) nesten tre ganger så populær som Jonas Gahr Støre (Ap). Selv blant hans egne velgere mener to av ti at Solberg er best egnet som statsminister.

RØDE TALL: Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke lenger en opplagt statsministerkandidat for like mange, heller ikke i eget parti. 
 Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
RØDE TALL: Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke lenger en opplagt statsministerkandidat for like mange, heller ikke i eget parti. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Erna Solberg blir bare mer og mer populær som statsminister, daler Ap-leder Jonas Gahr Støre i popularitet.

Det viser Ipsos sin ferske statsministermåling for Dagbladet.

40 prosent mener Solberg egner seg best som statsminister, mens bare 14 prosent sier de tror Ap-leder Jonas Gahr Støre er best egnet.

Støres oppslutning som statsminister er nesten halvert fra 26 prosent i september i fjor, mens Solberg har økt sin oppslutning.

Solbergs anseelse som statsminister har særlig økt siden november i fjor, skal man tro Ipsos-tallene.

- Arbeiderpartiet tapte valget og statsministertaburetten i høst. Det er naturlig at det påvirker slike målinger. Det viktigste for Ap nå er å utvikle politikken vår, bygge organisasjonen, og se fram mot kommunevalget, sier partisekretær Kjersti Stenseng i en sms til Dagbladet.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Ap-leder Jonas Gahr Støre til saken, men lyktes ikke med det i vinterferien.

- Viser hvor alvorlig det er

Det er forståelig om Ap-lederen har trengt et avbrekk fra dårlige nyheter:

Partiet hans har siden valgnederlaget i fjor høst blitt rammet av krise etter krise med interne konflikter om det dårlige valgresultatet, rollefordelinger i partiet, og til sist: Metoo-kampanjen og varslene mot tidligere Ap-nestleder Trond Giske.

Statsministermålingen fra Ipsos tyder på at hans troverdighet som statsministerkandidat er svekket, mener valgforsker Johannes Bergh.

- Mange har gitt ros til Støre for måten han har håndtert Giske-saken på, og at det har vært en balansert og god håndtering, men det ser man i alle fall ikke noe tegn til her. Foreløpig er velgernes dom negativ, selv om kommentatorene kanskje synes han har gjort en god jobb, sier Bergh til Dagbladet.

Tror Ap kan slite i kommunevalget

Han synes det er særlig dramatisk at Støre taper såpass i oppslutning blant egne velgere.

Nå mener bare 41 prosent av Aps egne velgere at han er den best egnede statsministerkandidaten, mot 48 prosent i november i fjor og 68 prosent i september.

Bakgrunnstallene i målingen viser at tjue prosent av Aps egne velgere mener Erna Solberg er bedre egnet som statsminister enn Støre.

- Det er et veldig negativt resultat, for vi skal huske at Ap også har mistet mange velgere i siste. Det som står igjen er grunnfjellet av partiet, og når selv tjue prosent av dem vil ha Solberg som statsminster er det et faresignal. Det må være et uttrykk for at Aps egne velgere er misfornøyd med Støres håndtering av blant annet Giske-saken og Metoo, sier Bergh, som tror Ap bør prise seg lykkelig at det er lenge til neste valg.

Ap-kjenner Sigurd Grytten i kommunikasjonsbyrået Zynk mener også tallene er dramatiske, utover det som handler om Metoo-kampanjen og negativ medieoppmerksomhet.

- 14 prosent for en statsministerkandidat for Ap er katastrofalt lavt, og det er ikke til å komme utenom at 40 prosent mot 14 er en enorm differanse på en statsministermåling. Det alvorlige er at Støre er mindre populær i eget parti, mens bildet på tilsvarende målinger for for eksempel Jens og Gro har vært motsatt. Det er vanskelig å forklare det kun med det negative fokuset Ap har hatt siden valget, og det kan tyde på at det ligger et mer substansielt problem i bunn, som jeg vil anta at Ap nå måler og undersøker, sier den tidligere Ap-stortingsrepresentanten.

Stikk motsatt utvikling

TV2-tallknuser Terje Sørensen spår at Ap kan komme til å slite i det forestående kommunevalget dersom de ikke snart snur skuta.

- Dette viser hvor dårlig stilt Ap egentlig er, og at veien er lang for Støre, om partiet så klarer å karre seg opp på 25 prosent på noen målinger. Han oppfattes ikke som en statsministerkandidat lenger, og det er han nødt til å ta til seg, for den blokken som peker på ham er ikke så veldig mye mindre enn det som peker på Erna, sier Sørensen.

- Dette blir et problem for Ap også på lenger sikt. Det er mulig å vinne et valg med en upopulær statsministerkandidat, men ikke med en statsministerkandidat som har en tredjedel av Ernas popularitet, sier tallknuseren.

- Må ikke bli høye på pæren

Statsminister Erna Solberg kunne avslutte forrige uke med den beste Høyre-målingen på tre og et halvt år.

Partiet fikk nemlig en oppslutning på 27,3 prosent på Ipsos sin februarmåling for Dagbladet.

Statsministermålingen gir henne nok en grunn til å glise.

- Det er hyggelige tall! Det kan jeg bare være glad for. De gode tallene for både Høyre og meg skyldes nok at den blågrønne regjeringen har levert på de store sakene, sier statsministeren i en kommentar via sin statssekretær Rune Alstadsæter.

- Vi satser på skolen, får helsekøene ned, og jobber for å skape et bærekraftig velferdssamfunn. Det håper jeg gir tillit, men vi må aldri bli høye på pæren, skriver statsministeren i meldinga.

- Jeg skal gjøre mitt beste hver dag for å gjennomføre politikken i Jeløya-erklæringen, og håper folk vil fortsette å synes at det er bra at jeg er statsminister.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!