KRISETALL: Bare 25 prosent av velgerne mener Jonas Gahr Støre gjør en god jobb for Ap. Det er bare Trine Skei Grande og Rasmus Hansson som corer lavere. Blant Ap-velgerne mener halvparten at Støre gjør en god jobb som leder for partiet. Kommunikasjonseksperter mener tallene er alvorlige for Støre og Ap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRISETALL: Bare 25 prosent av velgerne mener Jonas Gahr Støre gjør en god jobb for Ap. Det er bare Trine Skei Grande og Rasmus Hansson som corer lavere. Blant Ap-velgerne mener halvparten at Støre gjør en god jobb som leder for partiet. Kommunikasjonseksperter mener tallene er alvorlige for Støre og Ap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Arbeiderpartiet

Krisetall for Jonas. Tilliten stuper

Bare hver fjerde velger mener Jonas Gahr Støre gjør en god jobb som Ap-leder. Det viser Ipsos politikermåling for november.

(Dagbladet): Blant Ap-velgerne er det bare 49 prosent som mener han gjør det bra som partiets leder.

Av dagens partiledere er det bare Venstre-leder Trine Skei Grande og Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson, som kommer under Støre på denne lista.

Det er 10 år siden en partileder fra et av landets to største partier scoret så lavt. I februar 2007 svarte 25 prosent av velgerne at Erna Solberg gjør en god jobb som partileder. Trøsten for Støre er dermed at krisetall kan snus til oppgang og suksess.

For Solberg har i hele sin statsministertid scoret svært høyt både som partileder og statsminister. På denne målingen svarer 68 prosent at hun gjør en god jobb som leder for Høyre.

Blant partiets egne velgere er det 96 prosent som vender tommelen opp for Erna Solberg som partileder.

53 prosent av alle spurte mener Solberg gjør en god jobb som statsminister.Og i et åpent spørsmål om hvem som egner seg best til å styre landet, svarer 31 prosent Solberg, mens 17 prosent peker på Støre.

- Ikke hyggelige tall

- Disse tallene følger av valgresultatet. De er ikke hyggelige, men heller ikke noen stor overraskelse, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet. Han slår fast at han er Aps leder og statsministerkandidat ved neste stortingsvalg i 2021.

- Vi har en vei å gå, og jeg er valgt av Arbeiderpartiets landsmøte til å lede partiet på den veien. Den oppgaven er jeg klar for, både fram mot 2019 og 2021, sier Støre.

- Vi er allerede i gang med å markere oss i Stortinget på kjernesaker for Arbeiderpartiet. Gjennom forslag om forbud mot innleie for å hindre en skadelig utvikling som rammer norske arbeidstagere og ved tilbakeføring av 14 ukers pappapermisjon har vi satt vårt preg på politikken denne høsten. Begge deler er saker som er viktige for vanlige folks liv, sier Støre.

Han mener Solbergs regjering virker passiv og tilbakelent.

- De viser liten vilje til å ta tak i de store utfordringene Norge står overfor, få flere folk inn i arbeid, sørge for at flere unge fullfører skolen, gi et løft til eldreomsorgen og sørge for at klimagassutslippene går ned. På alle disse områdene har Ap fremmet langt bedre politikk enn Frp- og Høyre-regjeringen denne høsten. Det tror jeg velgerne vil merke seg.

Jeg er og skal være meg selv, både i politiske debatter og alle andre steder, sier Støre.

- Dramatisk for Ap

Kommunikasjonseksperter Dagbladet har snakket med ser i likhet med Støre tallene som en konsekvens av det elendige valget. Men de mener likevel velgernes dom over Støre må tas med det største alvor i Ap.

I august mente 36 prosent at han gjorde en god jobb, i juni mente 45 prosent at han gjorde en god jobb (70 prosent blant egne velgere), mens tallet i mai var 52 prosent (78 prosent blant egne velgere). I desember i fjor var de tilsvarende tallene 53 prosent og 50 prosent.

- Dette er svært alvorlig og dramatisk for Arbeiderpartiet og Støre. Skal tilliten fornyes, holder det ikke med reparasjon og flikking, det må tenkes nytt, sier kommunikasjonsrådgiver og partner i Panor, Øystein H. S. Moen.

DRAMATISK: - Det nytter ikke med flikking, det må tenkes nytt, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein H. S. Moen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DRAMATISK: - Det nytter ikke med flikking, det må tenkes nytt, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein H. S. Moen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Arbeiderpartiet må finne sakene som begeistrer og som skiller dem tydelig fra regjeringens politikk. Det virker som Ap forsøker å gjøre alle til lags hele tiden, men ender opp med at folk er mellomfornøyde med partiet. Det er ikke overraskende at valgets vinner får en ekstra boost etter å ha vunnet valget, men tallene for Støre og Arbeiderpartiet bør føre til bekymring på Youngstorget. Det virker som om de er i villrede etter valget. De ble oppfattet som uklare før valget og har ikke blitt klarere etter valget, sier Moen, som har bakgrunn som Ap-politiker og jobber tett på flere LO-forbund.

- Kritisk for Ap

- Det er ikke en reell debatt i Ap om posisjonen til Støre, men mange kommunepolitikere vil nok være bekymret dersom ikke målingene både for partiet og lederen snur i god tid før kommunevalget. Mitt inntrykk er at Ap i dag kun appellerer til fornuften og ikke til hjertet, sier Moen.

Han konstaterer at velgerne oppfatter Solberg som en solid statsminister.

- Det blir ikke lett for Ap å rive ned det bildet. At en statsminister fra Høyre nesten har dobbelt så stor oppslutning som en statsministerkandidat fra Ap, er svært kritisk for det fremste opposisjonspartiet, sier Moen.

Sindre Beyer, som var politisk rådgiver for Jens Stoltenberg og nå er partner og strategisk rådgiver i Try, mener de dårlige tallene for Støre ikke er overraskende etter et valgnederlag og debatten etterpå.

IKKE OVERRASKENDE: Tidligere rådgiver for Jens Stoltenberg, nå strategisk rådgiver i Try, Sindre Beyer er ikke overrasket over at Jonas Gahr Støre kommer dårlig ut på politikermålingen etter valgnederlaget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
IKKE OVERRASKENDE: Tidligere rådgiver for Jens Stoltenberg, nå strategisk rådgiver i Try, Sindre Beyer er ikke overrasket over at Jonas Gahr Støre kommer dårlig ut på politikermålingen etter valgnederlaget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det vil ofte være slik at trender forsterkes i en periode etter valget på både meningsmålinger og personmålinger.

Men klarer man å opptre samlet, raskt klare å fokus på politiske saker igjen, så vil Arbeiderpartiet klare å snu dette igjen, sier Beyer.

Kommunikasjonsrådgiver og partner i Zynk, tidligere Ap-politiker Sigurd Grytten, mener også at tallene er en effekt av et katastrofalt dårlig valg.

Manglet prosjekt

- Det er naturlig at valgnederlaget treffer Støre som leder. Velgerne som ønsket et regjeringsskifte, er fryktelig misfornøyde og skuffet. Sp og SV gikk fram. Det var Ap som var årsaken til at det ikke ble et skifte, sier Grytten.

Han mener Ap bommet da de prøvde å gjøre Støre til en «revolverdebattant» i valgkampen.

MISTET TROVERDIGHET: Det funket ikke å gjøre Jonas Gahr Støre til en annen type politiker enn han er, sier kommunikasjonsrådgiver Sigurd Grytten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MISTET TROVERDIGHET: Det funket ikke å gjøre Jonas Gahr Støre til en annen type politiker enn han er, sier kommunikasjonsrådgiver Sigurd Grytten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Noe av det viktigste for politiske lederes troverdighet er autentisitet: At du må være den du er, på godt og vondt. Støre er en annerledes politiker, reflektert og klok og har en lyttende stil. Høyre angrep hans styrke, og kalte han tåkefyrste. Men det var feil å få han til å framstå annerledes enn det han er. Det mistet han troverdighet på. «Avbryter-Jonas» funket ikke, sier Grytten.

Han mener også Ap manglet et prosjekt ved valget.

- Skal du overta regjeringsmakten, må du ha et prosjekt. Jeg følger rimelig godt med, men jeg fikk ikke med meg hva som var Aps prosjekt, sier Grytten.

Han sier tallene viser at Erna Solberg befester sin posisjon som populær statsminister.

Leder for Footprint, Beate Nossum, mener tillitssvikten er alvorlig for Støre.

-Tilliten er nedadgående. Støre har ikke befestet seg i rollen som partileder, mener Nossum, som har samfunnsposisjonering som spesialitet.

- Han var i storform og framsto samlende på landsmøtet, men har ikke greid å følge opp partilederrollen, selv om han glimtvis var sterk i valgkampen.

IKKE SAMLENDE: Jonas Gahr Støre har ikke virket samlende i krisa etter valgnederlaget, mener kommunikasjonsekspert og leder av Footprint Beate Nossum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE SAMLENDE: Jonas Gahr Støre har ikke virket samlende i krisa etter valgnederlaget, mener kommunikasjonsekspert og leder av Footprint Beate Nossum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Han håndterte avsløringene rundt egen økonomi med et snev av arroganse,som ikke bidro ikke til tillit, og han framstått utydelig i håndteringen av valgnederlaget.

- Han tillot bred front mot Trond Giske, som sto i stormen, men med alt fokuset på Giske kom Støre i skyggen. I Ap forventer man tydelige ledere. Gjennom høsten har han overlatt de viktige debattene til andre. Jonas har ikke framstått verken samlende eller sterk for et parti i krise. Det viser denne målingen til fulle, sier Nossum.

- Må ta grep

Hun mener Støre som utpreget styringspolitiker også har slitt med å finne sitt uttrykk i opposisjon, og at han framstår distansert for folk utenfor partiet.

- Ap kan ikke fortsette med business as usual. De må ta tillitskrisa på alvor og ta aktive grep som gjør at folk ser tydelig hvem Støre er, og hva han står for. De må lage en skikkelig strategi for å utnytte det potensialet som ligger i å være Aps leder.

- Det handler ikke om å endre Støre. Partiet må definere et prosjekt Støre som partileder skal bruke sin tid på, og eie. Evalueringene etter valget viste at Ap ikke har sterkt nok sakseierskap, og partilederen framstår i alle fall ikke som å ha sakseierskap til noe felt, sier Nossum.