SLÅS SAMMEN MED VOLVO?: To problemer kan midlertidig bli løst. Men bilbransjen har noen strukturelle problemer som må løses hvis fabrikkene skal overleve på sikt. Foto: Volvo
SLÅS SAMMEN MED VOLVO?: To problemer kan midlertidig bli løst. Men bilbransjen har noen strukturelle problemer som må løses hvis fabrikkene skal overleve på sikt. Foto: VolvoVis mer

Krisetall for Saab og Volvo i USA

Nå kan de svenske bilfabrikkene bli slått sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nye salgstall for biler i USA er blitt lagt fram i dag. Og det er ikke lystig lesning for bilfabrikk-arbeidere eller eiere, verken i USA eller Sverige.

Det går mot det verste året for bilindustrien i USA på over 27 år.

Fords salg av nye biler sank med 48 prosent i februar sammenlignet med samme måned i fjor, og Ford Motor Company melder at de skal redusere produksjonen med 40 prosent i annet kvartal.

For de svenske merkene Saab og Volvo er det verre.

Ifølge nyhetsbyrået TT er tilbakegangen på 55 prosent for Volvo, og det er verst innen eierselskapet Ford.

I februar i fjor solgte Volvo 7505 personbiler i USA, i år er tallet 3356.

Bare «slått» av Hummer
Saab har solgt 59 prosent færre biler sammenliknet med i fjor, og det er nest verst innen eierselskapet General Motors. Saab er bare «slått» av Hummer i GM, som går tilbake med 69 prosent.

Til sammenlikning er tilbakegangen for Toyota på 37 prosent.

Heller ikke her i Norge går det veldig bra for Saab i 2009.

Ifølge E24 er det hittil i år bare solgt 84 biler av merket i Norge. Det er 162 færre enn tilsvarende periode i fjor.

Nybilsalget i februar var tilbake over 40 prosent i forhold til tilsvarende periode i 2008, ifølge næringslivsavisa.

- Slå sammen Saab og Volvo

GM ønsker å kvitte seg med Saab og bilprodusenten er konkurstruet. Og den svenske regjeringen er ikke spesielt interessert i å redde industribedriften i Trollhättan på egen hånd.

GM-direktøren Bob Lutz kom i går med et mulig forslag til løsning: Å slå sammen de to svenske bilprodusentene.

- Vi prøver å finne en kjøper. Meg jeg tror det blir vanskelig. Hvem vil kjøpe et selskap som går med tap hvert år, sa den frittalende direktøren til TT i går, før han kom med forslaget om å slå sammen Saab og Volvo, ifølge nyhetsbyrået halvt på spøk, halvt på alvor.

Administrerende direktør Øystein Herland i Volvo personbiler Norge har ingen tro på en sammenslåing mellom Volvo og Saab.

- Disse spekulasjonene har nok større underholdningsverdi enn de har rot i virkeligheten. Mens Volvo er et selskap under Ford-paraplyen og bruker Ford-teknologi, så er Saab under GM og bruker deres teknologi. En sammenslåing vil rett og slett ikke passe særlig godt, sier Volvo-direktøren til Dagbladet.no.
- Derimot er Saab og Opel en mer nærliggende spekulasjon, sier han.
Herland sier de ikke vil gå ut med konkrete salgstall for Norge, men sier det er tøft å være i bilbransjen for tiden.

- Markedet er 40 prosent ned i forhold til i fjor, og vi har en tilsvarende kurve. Men hvis vi blir liggende på dagens nivå, uten ytterligere kriser og nedgang, klarer vi å kjempe oss gjennom krisen, sier han.

Dagbladet.no har i kveld ikke lykkes å komme i kontakt med Saabs norske representanter.

Dyster melding fra Obama

Administrerende direktør Thormod Skofsrud i Ford Motor Norge sier de er godt rustet til å tilpasse seg endringene i markedet. Han sier Fords omsetning i Norge har fulgt det norske bilmarkedet forøvrig, og er omlag 40 prosent ned i forhold til fjoråret.

- Men jeg ser ikke store problemer for Ford i Norge. Vi er en relativt liten virksomhet med 28 mennesker som omsetter for 2,3 milliarder. Ford i Europa tjente en milliard dollar i fjor, og rapportene vi får fra USA er gode. Vi føler vi har full kontroll, sier han til Dagbladet.no.

Bilbransjen er uansett rammet hardt av finanskrisa. Kraftig økende arbeidsløshet, et ras på børsene og synkende boligpriser gjør at folk beholder sine gamle biler lenger eller kjøper brukt framfor nye biler.

USA er spesielt hardt rammet, og president Barack Obama tegnet et dystert bilde av utsiktene for økonomien da han tirsdag var på besøk i samferdselsdepartementet i Washington.

- Jeg vil si det så klart jeg kan. Økonomien hadde sitt verste resultat i de siste 25 årene i siste kvartal i fjor, og det er lite håp om bedre resultater i første kvartal i år, sa Obama ifølge NTB.

Blant de få som har greid seg relativt bra i USA er for øvrig lille Honda Jazz, som falt 2 prosent, og Subaru som hadde en økning på 1,5 prosent. Også Hyundai greide seg med en nedgang på bare 1,5 prosent.