Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partibarometer for februar

Krisetall for Siv - kanonmålinger Sp og Rødt

Siv Jensens parti faller til 10 prosent, KrF og Venstre ligger på gravens rand, mens Høyre går fram på Ipsos februarmåling.

DÅRLIGE TALL: Bare 10 prosent av velgerne i februar sier at de vil stemme Frp. Bare to ganger på 18 år har Ipsos målt så dårlige tall for Frp. Det er Høyre og Sp som stjeler velgere fra Frp, viser Ipsos-målingen for Dagbladet. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
DÅRLIGE TALL: Bare 10 prosent av velgerne i februar sier at de vil stemme Frp. Bare to ganger på 18 år har Ipsos målt så dårlige tall for Frp. Det er Høyre og Sp som stjeler velgere fra Frp, viser Ipsos-målingen for Dagbladet. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp går tilbake med tre prosentpoeng fra januar. Bare én gang tidligere i løpet av 18 år har Ipsos målt Frp så lavt: I 2015 fikk partiet 9, 9 prosent.

Februarmålingen ligger langt under valgresultatet i 2017 på 15,2 prosent. Hadde målingen vært valg, ville Frp mistet 8 mandater på Stortinget.

Bakgrunnstallene viser at det først og fremst er Høyre som stjeler velgere fra Frp denne gangen. Høyre går fram fra januar til 25, 1 prosent nå. Men Frp mister også til Senterpartiet.

- Dette er selvsagt et nivå som er altfor dårlig for oss, sier parlamentarisk leder Hans Andreas Limi (Frp).

- Vi har dessverre hatt en del saker i det siste som har handlet om alt mulig annet enn politikk og noe av forklaringen på den svake målingen kan nok ligge der. Jeg håper at vi nå kan legge dette bak oss, fokusere på politikk igjen og begynne å gjennomføre de gjennomslagene Frp fikk i den nye regjeringsplattformen, legger han til.

Dagbladets partibarometer er utført av Ipsos mmi

Mot stupet

For de to minste regjeringspartiene er det bare sorgen. 2019 startet med katastrofemålinger for Venstre og KrF, og trenden fortsetter i februar. Venstre får 2, 3 prosent og det ferskeste regjeringspartiet KrF får 2, 5 prosent.

KrF gjorde en historisk dårlig måling i januar, med en rekordlav oppslutning på 2,7 prosent. I februar faller partiet ytterligere. En oppslutning på 2,5 prosent er det laveste KrF noensinne har fått på en Ipsos-måling.

Fungerende partileder Olaug Bollestad er likevel ikke overrasket.

- Dette er ikke tall vi er fornøyd med, og det bekrefter at vi har en viktig jobb framover. Men jeg er heller ikke overrasket over at mange blir litt avventende etter en krevende partiprosess. Nå har vi gjort et viktig valg, og vi er i regjering. Jeg håper og tror velgerne vil få se effekten av gode KrF-gjennomslag for menneskeverdet, familiene og for dem som trenger det mest, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Stor jobb å gjøre

Ingen av dem som sier de vil stemme Venstre, er sikre. Det betyr at grunnfjellet er borte.

- Vi er selvsagt ikke fornøyd med hvordan målingene ser ut om dagen. Vi har en stor jobb å gjøre foran lokalvalget med å vise fram resultatene vi oppnår for å ta bedre vare på naturen, skape en god skole for alle barn og skape arbeidsplasser over hele landet. Vi gleder oss nå til landsmøtet der vi skal samle våre dyktige lokale kandidater og utvikle ny politikk for å skape gode lokalsamfunn i alle fylker og kommuner, sier Terje Breivik, nestleder i Venstre i en e-post til Dagbladet.

- Målingen viser at de lave tallene for KrF og Venstre ikke var tilfeldige. Partiene har gått jevnt nedover i oppslutning og har etablert seg på kanten av stupet, sier Mads Motrøen som er ansvarlig for partimålinger hos Ipsos.

Til sammen ville regjeringspartiene fått 68 mandater, 20 færre enn i dag.

Sp slår Frp

Månedens vinnere er Senterpartiet og Rødt som får henholdsvis 13 prosent og 6, 6 prosent. Sp ser ut til å være i rute til å slå Frp og bli landets tredje største parti, som partileder Trygve Slagsvold Vedum har satt seg som mål.

- Det er hyggelig med slike målinger. Sp har vært tydelige mot regjeringens sentraliseringspolitikk og har løftet nærhet til tjenestene over lang tid. Denne vinteren har også vært tydelige på at vi i Norge bør ha lavere strømpriser og gått mot regjeringens kraftpolitikk, sier Vedum som en forklaring på tallene.

Rødt tar et jafs og får rekordsterke 6, 6 prosent på februarmålingen.

Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen sier partiet vokser på misnøyen til Erna Solbergs regjering.

- I fjor var målet å bli større enn Venstre – det virker jo helt utdatert i dag, for nå er vi må mye større. Rødt er den sterkeste motstemmen til en stadig mer upopulær regjering. Velgerne ser at Erna Solberg er handlingslammet i møte med klimaendringer og økende forskjeller. De ser at Rødt står for en helt annen retning, sier hun.

Fra Ap til Rødt

Bakgrunnstallene viser at Rødt henter velgere fra Ap.

- Ap er enig med regjeringen i saker om krafteksport, industri og profitt i velferden. Her er vi tydelige motstandere – og jeg tror folk har savnet den tydeligheten vi representerer.

- Kan dette holde helt til valget?

- Ja, det tror jeg. Rødt kommer ikke til å bli mindre tydelig selv om vi vokser på målingene, sier Rødt-politikeren.

Ap går tilbake 2, 9 prosent fra januar til 26, 9 prosent nå. Partiet mister velgere til Rødt og Sp.

SV går tilbake fra 8 prosent i januar til 7 prosent nå. Miljøpartiet de Grønne ligger like under sperregrensa med 3,8 prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!