Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriseutvalg følger ubåtulykken

I løpet av ettermiddagen blir det klart om det har lekket radioaktivitet ut i luften da den russiske ubåten «Kursk» sank i Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er opprettet et kriseutvalg som følger situasjonen i havområdene utenfor Nord-Norge fra time til time. Varslingssystemet for måling av radioaktivitet har foreløpig ikke slått ut, opplyser fungerende direktør i Statens Strålevern, Per Strand.

- Men vi har forhøyet beredskapen i Finnmark, sier Strand.

I og med varslingssystemet ikke har slått ut, er det neppe store mengder radioaktivitet i luften. Men det blir foretatt ytterligere undersøkelser for å se om det finnes små mengder radioaktivitet. I tillegg blir luftmassene i området hvor ubåten sank analysert. Resultatet av disse prøvene skal være klare i ettermiddag.

- Vi vil da se om det er radioaktivitet i luftmassene som er på vei mot Norskekysten. Vi dobbeltsjekker all informasjon i og med ulykken har skjedd så nære norske områder, sier Strand.

Han leder kriseutvalget som består av blant andre representanter fra Statens Strålevern, Forsvaret, Justisdepartementet, Statens Helsetjeneste og Statens Næringsmiddeltilsyn, foruten 15 rådgivere.

(NTB)