Valg 2023

Krisevalget: - Kan få konsekvenser

LO-toppen Jørn Eggum er langt nede etter historisk valgnederlag. Han varsler nå en full selvransaking i Arbeiderpartiet som også kan få konsekvenser for folk.

LEI: Fellesforbundet leder Jørn Eggum med tordentale etter valgnederlaget. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet
LEI: Fellesforbundet leder Jørn Eggum med tordentale etter valgnederlaget. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FOLKETS HUS (Dagbladet): Fellesforbundets leder Jørn Eggum leverer en krystallklar beskjed etter Ap's katastrofevalg der partiet for første gang på 99 år ikke er størst i landet.

- Resultatet er langt under det jeg både hadde håpet og forventet. Jeg er trist på vegne av alle de folkene vi har rundt i landet, tordner Eggum.

En dypt skuffet LO-topp roser de lokale kandidatene, og legger til:

- Vi må ta inn over oss at Ap, sammen med en del andre partier på venstresiden, har tapt innflytelse. Høyre har gjort et for meg altfor godt valg. Folkestyret er til tider krevende, men sånn er det, lyder det fra Eggum.

Dypere forklaring

Han poengterer at nå må valgkampen evalueres ærlig. Å peke på skandaler og krig, holder ikke, framholder Eggum:

- Også jeg må kikke meg selv i speilet, det må alle. Men vi utdeler ikke skyld. Vi må nå ha en ordentlig gjennomgang av hvorfor vi ikke får høyere oppslutning i stedet for å si at det er krig i Europa og at statsråder gjør feil. Jeg tror ikke det er så enkelt, understreker Eggum overfor Dagbladet.

Men å peke ut enkeltpersoner, det vil Eggum ikke. Selv sitter han som en av tre LO-topper i Ap's mektige sentralstyre.

- Det er for tidlig å si noe om folk. Det er et halvt år siden vi hadde et samlet landsmøte som entusiastisk klappet inn Jonas, Jan Christian og Tonje som den nye ledelsen. Jeg ser ikke at de skal ha et større ansvar enn resten av organisasjonen, men vi må finne svar på om det er måten vi presenterer politikken eller om vi ikke er flinke til å lytte og forstå tida vi lever i, resonnerer Eggum.

Peggy uten et ord

Dagbladet har også forsøkt å få LO-leder Peggy Hessen Følsviks kommentar til Ap's historisk begredelige valgresultat. Så langt uten hell.

Hun forlot nemlig Ap's valgvake umiddelbart etter partileder og statsminister Jonas Gahr Støres tale. Hun ga ingen intervjuer.

Eggum, derimot, mener at partiet sammen må finne ut av den historiske bunn-noteringen:

- Vi må finne svar, uten at det er enkeltpersoners feil, sier han, og legger til:

- Vi vinner og taper sammen og vi må gå sammen ut av en evaluering. Så må det trekkes en slutning om det får konsekvenser for folk. Jeg går ærlig og åpent inn i dette her. Vi må tørre og ikke glatte over dette. Vi må ta pulsen på partiet, sier Eggum til Dagbladet.

Ingen Støre-grense

På valgkvelden erkjente Støre at resultatet var dårlig, men han benyttet flere anledninger til å påpeke at resultatet var langt bedre enn de verste meningsmålingene.

STRÅLENDE FORNØYD: Erna Solberg var blid som ei sol da hun gikk til Høyres valgvake. De foreløpige prognosene virket ganske lovende for partiet hennes på landsbasis. Vis mer

– Men det at Høyre går forbi som største parti, har det noe med deg å gjøre?

– Det må andre konkludere på. Jeg er en del av et samlet lag, kommer ut av et landsmøte som har vært samlet i valg av ledelse og politikk. Og er motivert for å jobbe videre på det. Og mener at vi har vist i denne i valgkampen at vi kan løfte oss og stå også i en krevende tid.

– Skjønner du at noen stiller spørsmål om din jobb som leder?

– I demokratiet må man åpne for alle stemmer.

- Vi har gjort en god valgkamp og vi har løftet oss, men vi har ikke løftet oss nok. Resultatet er for lavt, og vi har større ambisjoner, sa Støre i partilederdebatten natt til tirsdag.

- Det har jeg aldri tenkt

På spørsmål om hvorvidt han har tenkt på å gå av som Ap-leder dersom partiet får under en viss oppslutning, svarer Støre kontant nei.

- Det har jeg aldri tenkt. Jeg har aldri satt noe sånt tall. Det ville ikke vært særlig opplysende å styre etter det, sier Støre.

Han sier partiet skal oppsummere og evaluere valget når de endelige resultatene har kommet inn.

- Hvert parti må oppsummere og trekke lærdommer av et valg, og det er demokratisk å gjøre det. Jeg er veldig avslappet på at det skal vi gjøre på en god måte, og vil delta i den diskusjonen, og mener at det er et partidemokrati verdig å gjøre det på en grundig måte, sier Støre.

Dagbladet presiserer:

I en tidligere versjon av denne saken var Eggum direkte sitert på at han «har ikke behov for å frede noen». Dette sitatet var basert på en misforståelse og er nå justert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer