FORSVARE DEMOKRATIET: AUF tok tilbake Utøya, og arrangerte sommerleir der i fjor sommer, fire år etter terrorangrepet. Denne uka møtes politikere og forskere fra mer enn 90 land for å diskutere demokratibygging her. Arrangører er Oslosentret, Ap og KrF. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FORSVARE DEMOKRATIET: AUF tok tilbake Utøya, og arrangerte sommerleir der i fjor sommer, fire år etter terrorangrepet. Denne uka møtes politikere og forskere fra mer enn 90 land for å diskutere demokratibygging her. Arrangører er Oslosentret, Ap og KrF. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Kristelig Folkeparti og Ap sammen på Utøya

Mandag kommer demokratibyggere fra hele verden til Utøya. Sammen med Oslosentret står Ap og KrF som arrangører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Utøya er blitt et internasjonalt symbol for demokrati og ikke minst for forsvar av demokrati, sier fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen til Dagbladet.

Det var det internasjonale nettverket av politiske partier for demokratibygging som ønsket å komme til Utøya.

Forsvare demokratiet - Det syntes både vi og Ap, og Oslosentret var en veldig god idé. Det gir en ramme på to måter: Det ene er det historiske på Utøya. Jeg har ikke vært der, men har jo sommer etter sommer sett hvordan ungdommer har blir inkludert og opplært i demokrati, blitt «tøffet opp» i demokratisk påvirkning og lært hvordan de kan bygge organisasjonen og påvirke moderpartiet.

Og så er det den nyere historien, der det å forsvare demokratiet er blitt en overbygning. Utøya har blitt et sterkt symbol på demokrati og ungdomsinvolvering, og har blitt enda sterkere etter tragedien 22. juli, sier Eriksen.

Ap- og KrF-fellesskap Hun sier Ap og KrF har historier som gjør at partiene har et fellesskap når det gjelder bistand og demokratibygging.

- Ap har sterke røtter gjennom arbeiderbevegelsen internasjonalt, vi har sterke røtter i bistandsorganisasjonene. Engasjement for bistand og solidaritet er noe vi har felles med sentrum/venstre, sier Eriksen.

Men at KrF står sammen med Ap om et bistands- og et demokratiprosjekt på AUFs leirsted, kan ikke leses som en politisk tilnærming før valget i 2017, understreker KrF-lederen.

- Jeg kan se at det er en historie. Men det hadde vært veldig vanskelig for KrF å  si nei til å delta på denne konferansen fordi det kan tolkes slik. Konferansen handler om dem som kommer, og om hvordan kan vi bidra med våre erfaringer om demokratibygging. Det å vise fram at to partier, som nå ikke er i samarbeid, står sammen når vi har felles interesser, er en del av den norske demokratimodellen. Vi snakker på tvers av partiene. Nå har vi nettopp inngått et stort skatteforlik i Stortinget. Det må man hvis man skal løse store samfunnsspørsmål for fellesskapet.

- Politikken avgjør - Men det er ingen tvil om at Ap ønsker seg KrF som alliert i neste stortingsperiode. Er det irriterende at de regner inn KrF før dere har avsluttet egen prosess?

- Jeg håper jo at alle partiene har prosesser. I KrF jobber vi nå med partiprogrammet. For handler det ikke først og fremst om hvem vi samarbeider med, men hva vi samarbeider om. At det kommer frierier, er jo en naturlig del av prosessen. Men jeg håper andre partier har prosesser som handler om mer enn reinspikka makt. Det er min utfordring til de som er på frierferd: Det handler ikke bare om hvor kan vi samle mest mulig inn i et samarbeid, men om hva er det som er viktig for oss, og hvordan det håndteres videre.

Nå er vi på Utøya, hvor det er et felles tema. Men hovedbudskapet herfra kommer til å værevære demokratibygging, sier Eriksen.

Heller ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre sier demokratikonferansen handler om å bygge et nytt flertall fram mot 2017.

- Jeg har respekt for at KrF skal gjøre sine vurderinger, på grunnlag av det de erfarer og diskuterer, sier Støre.

Verdifellesskap Men han understreker verdifellesskapet mellom Ap og KrF.

- Når det gjelder internasjonal bistand har vi et stort felles engasjement. Jeg har alltid vært bevisst betydningen av verdifellesskap som går langt tilbake i tid. Den kristne bevegelsen og sosialdemokratiet har et verdifellesskap for verdens fattige som handler om nestekjærlighet og solidaritet, sier Støre.

Ap-lederen er veldig glad for at den internasjonale demokratikonferansen med over 90 deltakere fra hele verden skal gå av stabelen på Utøya.
- Utøya har en ramme knyttet til historien som vil gjøre inntrykk, sier han.

NYTT UTØYA I september i fjor holdt Aps landstyre møte på det nye konferansesentret på Utøya. - Utøya har en ramme knyttet til historien som vil gjøre inntrykk, sier Støre, som sammen med fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen som arrangør av en internasjonal demokratikonferanse på Utøya. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NYTT UTØYA I september i fjor holdt Aps landstyre møte på det nye konferansesentret på Utøya. - Utøya har en ramme knyttet til historien som vil gjøre inntrykk, sier Støre, som sammen med fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen som arrangør av en internasjonal demokratikonferanse på Utøya. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
 VERDIFELLESSKAP: KrF og Ap har fellesskap når det gjelder bistand og demokratibygging, sier fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen. Hun mener Utøya gir en sterk ramme for en internasjonal konferanse om demokratibygging.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VERDIFELLESSKAP: KrF og Ap har fellesskap når det gjelder bistand og demokratibygging, sier fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen. Hun mener Utøya gir en sterk ramme for en internasjonal konferanse om demokratibygging. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer