Kristelig Folkeparty

Statsminister Kjell Magne Bondevik møter flere av Kristelig Folkepartis økonomiske støttespillere under bryllupet til Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulf André Andersen

Statsministeren har takket ja til invitasjonen fra Norges rikeste brudepar. Under middagen på Fritzøehus vil statsministeren møte flere framstående næringslivsfolk som har støttet hans parti. Dette synes statsministeren, som gjester helgas bryllup som privatperson, er helt uproblematisk.

-  Disse gavene er offentlige, hvis noen skulle insinuere at dette er galt, så kan det heller ikke være noen privat kontakt mellom LO og Arbeiderpartiet, ettersom LO gir millionbeløp til Ap, sier statsministeren gjennom sin pressetalsmann Gunnar Husan til Dagbladet.

Rike onkler

Foran stortingsvalget i 2001 la brudgommen Stein Erik Hagen 200 000 kroner i partikassa til Kristelig Folkeparti. Gaven ble gitt gjennom Hagens familieselskap Canica. Rimi-kjøpmannen har tidligere gitt økonomisk støtte også til andre politiske partier.

Stein Erik Hagen og Kjell Magne Bondevik har også flere felles venner. To av dem er kjøpmennene Erik Berg og Stig O. Jacobsen fra Molde. Duoen, som har tjent seg rike på matbutikker, har felles forretninger med Stein Erik Hagen, blant annet gjennom selskapet Berg Jacobsen Investor AS, der Hagen er styremedlem. Molde-patriotene Berg og Jacobsen har gjennom flere selskaper gitt over 600 000 kroner i direkte pengestøtte til statsministerens parti siden 2001. Pengene gir de med glede.

-  Jeg har vært medlem av det partiet siden jeg var 16 år, så jeg føler at jeg har en nærhet. Det er klart jeg kjenner Bondevik godt, uten at det har noen innvirkning på støtten til partiet. Til helga skal jeg og kona etter planen til Larvik i bryllup. Vi har jo kjent Hagen i mange år, sier Stig Olav Jacobsen til Dagbladet.

Møter næringslivet

Blant organisasjonene som gir pengestøtte til Kristelig Folkeparti, er også NHO og Norges Rederiforbund. Avtroppende NHO-president Jens Ulltveit-Moe har også personlig gitt 100 000 kroner i støtte til Kristelig Folkeparti. Han ønsket i utgangspunktet å være anonym da han overførte 100 000 kroner. Seinere ble identiteten hans kjent.Ifølge flere medier er også Ulltveit-Moe blant de inviterte gjestene i helga.

Bondevik er ikke den eneste politikeren som skal svinge seg med næringslivseliten.

Også finansminister Per-Kristian Foss og Frp's nestleder Siv Jensen er invitert. På gjestelista står også flere lokalpolitikere.

BRYLLUPSGJESTER: Kjell Magne Bondevik møter flere framstående næringslivsfolk som har støttet hans parti i bryllupet til Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow. Det synes statsministeren er helt uproblematisk. Kona Bjørg skal også være med til Larvik.