Kristeligdemokratene vant med knapp margin

Angela Merkels partier har et lite forsprang i det tyske valget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både kristeligdemokratenes Angela Merkel og forbundskansler Gerhard Schröder sier at de vil danne regjering. Nå ser det imidlertid ut til at Angela Merkels konservative kristeligdemokratiske partier (CDU/CSU) har et forsprang på fire representanter i Forbundsdagen. 

TV-kanalen ARD gir også de konservative partiene et lite forsprang, med 225 representanter mot 222 for Gerhard Schröders sosialdemokratiske parti (SPD), melder NTB.

Hvis Merkel skal kunne danne regjering og bli Tysklands første kvinnelige rikskansler, må hun finne et parlamentarisk flertall i en koalisjon. Dette vil tvinge henne til å vanne ut planene om å få sving på den langsomtflytende økonomien. En slik avtale vil også kjøle ned hennes sterke motstand til tyrkisk medlemskap i EU, skriver AP.

298 av 299 distrikter har nå avgitt sine stemmeresultater. Merkels kristeligdemokratiske partier leder med 35,2 prosent sammenliknet med 34,3 prosent for Schröders sosialdemokratiske parti, melder AP. 

Det siste distriktet vil stå klare med resultatene først 2. oktober på grunn av dødsfallet til en kandidat.  

I følge CNN nekter Schröeder å erkjenne tap, og Merkel sier "vi har nok mandater til å styre". Dermed er det nå ventet en intens krangel om hvem som får regjere.

Full forvirring

I går kveld erklærte Merkel seg som vinner av valget. Men det samme budskapet framførte hennes motpart Gerhard Schröder omtrent samtidig til mediene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg føler at vi har fått en bekreftelse av velgerne på at det er grunnlag for en stabil regjering også de neste fire årene, sa Gerhard Schröder.

Stolt

Schröders utspill kommer etter at valgdagsmålinger viser at han klarer seg overraskende bra under dagens forbundsvalg. Det er dødt løp mellom de to partiene ettersom kristeligdemokratene ligger på 35,5 prosent, og sosialdemokratene har fått 34 prosent.

- Jeg er stolt av folket i vårt land, sa Schröder i Willy Brandt-huset.- De som har satset på en ny forbundskansler har gått på et enormt nederlag. Det er uhørt om kristeligdemokratene etter dette katastrofale valget gjør krav på å danne regjering, sa Schröder.

Ingen grunn til jubel

Men Merkel innsisterer på at hun nå er rede til å bli Tysklands første kvinnelige rikskansler.

- Vi kan nå konstatere at de rød-grønne ikke er gjenvalgt, og det er en god nyhet. Nå dreier det seg om å danne en stabil regjering, sa Merkel, og fortsatte:

- Det har vi helt tydelig fått i oppgave av velgerne. Vi kan stolt si: Vi er den sterkeste politiske kraften i Tyskland. sa Merkel, til stor jubel under valgvaken

Men ingen av partiene har grunn til å juble etter valgresultatet. Både sosialdemokratene og kristeligdemokratene har fått en tilbakegang på henholdsvis fem og fire prosent i forhold til valget i 2002. Den gangen fikk begge partiene 38,5 prosent av stemmene.

Det endelige valgresultatet er ikke ventet før i morgen.

FØRSTE KVINNE:</B> Angela Merkel ønsker å bli Tysklands første kvinnelige rikskansler, og har allerede utropt seg selv som valgets vinner.
<B>ELLER FIRE NYE:</B>...men Gerhard Schröder har ikke tenkt å gi seg så lett. Han har annonsert at han går på fire nye år.