Kristen (73) fant opp data-språket

Verdens dataprogrammer snakker norsk! I hvert fall var det IT-professorene Kristen Nygaard (73) og Ole-Johan Dahl som på 60-tallet oppfant dataspråket som de fleste av dagens dataprogrammer «snakker».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bill Gates kan takke to nordmenn for suksessen. De ukjente dataheltene Kristen Nygaard - også kjent som Nei til EU-general - og Ole-Johan Dahl skapte på 60-tallet dataspråket Simula.

- Vi lagde et språk som gjorde det enklere å forstå datamaskinen. Verre er det egentlig ikke, sier professor Kristen Nygaard. Objektorientert programmering, som de to professorene kalte sin måte å organisere dataprogrammer på, er i dag det mest brukte innen dataprogrammering. Det er også denne teknikken som brukes når du surfer på Internett ved å klikke deg fram på ikoner.

Ikke rik

- Vi ble aldri rike av dette. For oss forskere er det mest moro at noe fungerer og blir brukt. I dag har jo objektorientert programmering veldig stor innflytelse, men det var mye motstand i begynnelsen. Jeg husker at fysikerne oppe på universitetet syntes det var et tåpelig språk vi hadde funnet opp, humrer IT-professoren.

Hvis det hadde vært en nobelpris innen datateknologi, ville Nygaard og Dahl sannsynligvis vært noen av de første til å motta den.

- Jeg kjenner ikke Gates, men jeg kjenner godt en del av nøkkelpersonene i de andre dataselskapene. Vi utveksler stadig erfaringer, sier Kristen Nygaard.

Atomreaktor

Det var i forbindelse med arbeidet med å lage en atomreaktor på Kjeller at Nygaard fikk ideen om et felles dataspråk.

- Vi skulle beregne diameteren på uranstavene i reaktoren. Hvis den ble for liten, ville hele prosjektet være en fiasko, og hvis diameteren ble for stor, ville det skjedd en katastrofe. Vi hadde ingen andre hjelpemidler enn lange matematiske likninger som vi skulle bruke. Dette var langtekkelig og komplisert. I stedet utarbeidet vi en metode for å simulere hvordan nøytronene oppførte seg. Jeg fikk tanken om å lage et system som kunne simulere det som skjedde i virkeligheten. Problemet var å komme i kontakt med datamaskinen, å forstå det som skjedde, forteller Nygaard. De to nordmennenes løsning på dette problemet har sikret dem en status nærmest som legender i det internasjonale datamiljøet.

IKKE RIK: Rik har jeg ikke blitt, sier IT-professor Kristen Nygaard (73), som er far til det dataspråket Bill Gates bruker i sine programmer.