Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristen afghaner forsvunnet

Norske og europeiske politikere engasjerer seg i saken til Abdul Rahman (41).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Sent i går kveld ble Rahman løslatt fra høysikkerhetsfengselet Policharki i Kabul. Kort tid senere var han forsvunnet, trolig fordi han har gått i dekning av frykt for sitt eget liv.

Samtidig sier FN at Rahman nå vil søke asyl utenfor Afghanistan.

- For å søke asyl må han først forlate sitt opprinnelsesland. Da kan han søke asyl hvor han vil, også i de nordiske landene, sier Maria Kruse ved UNHCR i Stockholm til Dagbladet.no.

Tatt for bibel

Rahman ble fengslet for en måned siden, etter at politiet oppdaget ham med en bibel under en kamp om foreldreretten til hans to døtre. Han ble tiltalt i forrige uke for å ha konvertert fra Islam til kristendom for 16 år siden, da han arbeidet som medisinsk hjelpearbeider for en kristen organisasjon i Pakistan.

Etter de islamske lovene Afghanistan fremdeles styres etter risikerte han dødstraff for å ha konvertert, men Afghanistans regjering forkastet saken mot ham fordi han var «mentalt forvirret».

Rahman ble løslatt fra høysikkerhetsfengselet Policharki i utkanten av Kabul sent i går kveld, sier justisminister Mohammed Sarwar Danish til Associated Press.

- Vi løslot ham sent i går kveld fordi anklageren bad oss om det. Hans familie var der da han ble løslatt, men jeg vet ikke hvor han ble tatt etterpå.

PÅ UKJENT STED: I går ble Abdul Rahman løslatt i dypeste hemmelighet fra fengselet i utkanten av Kabul. Siden har han vært i dekning på ukjent sted. Foto: SCANPIX/REUTERS
PÅ UKJENT STED: I går ble Abdul Rahman løslatt i dypeste hemmelighet fra fengselet i utkanten av Kabul. Siden har han vært i dekning på ukjent sted. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Mentalt uskikket

Visestatsadvokat Mohammed Eshak Aloko sier at Rahman ble løslatt fordi han var «mentalt uskikket for rettsak». Aloko sier at han ikke vet hvor Rahman reiste etter løslatelsen, men at han kan være sendt utenlands for behandling.

FN-talsmann Adrian Edwards i Afghanistan sier til AP at Rahman har bedt om asyl utenfor landet.

- Vi venter at dette vil bli gitt av et av landene som er interessert i en fredlig løsning på denne saken, sier han.

Sendte brev til Gahr Støre

Sist fredag sendte Fremskrittspartets Morten Høglund et brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre og ba utenriksministeren om å se på saken.

- Når Norge er så dypt engasjert militært og sivilt i Afghanistan, bør vi også ha muligheter til å påvirke regimet i en retning vi synes er riktig med de verdier vi mener er viktige. Slike verdier er det viktig at vi målbærer i Afghanistan, sier Høglund til Dagbladet.no.

Også Høglunds kollega Jon Lilletun (KrF) i Utenrikskomitéen mener norske myndigheter bør engasjere seg i saken.

Foto: SCANPIX/REUTERS
Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Om det noen gang er naturlig at vi gir asyl, må det være i saker som dette hvor det er stor fare for dødstraff og der det er demonstranter som krever at han skal henges. Det er slike saker vi har asylinstituttet for, sier Jon Lilletun (KrF) i Utenrikskomitéen til Dagbladet.no.

Utenriksdepartementet sier til Dagbladet.no at saken vil bli tatt opp gjennom EU.

- Dette strider mot Afghanistans forpliktelser i forhold til internasjonale konvensjoner. Sammen med EU-landene protesterer vi mot dette. Men alle enkeltsaker er forskjellige, så det er viktig å protestere på en måte som ikke bidrar til å forverre situasjonen, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til Dagbladet.no.

Vil gi asyl

Italias utenriksminister Gianfranco Fini sendte i dag ut en pressemelding der han sier at han vil be den italienske regjeringen om å gi Rahman asyl i en regjeringskonferanse onsdag. Noe slikt er imidlertid ikke aktuelt i Norge.

- En eventuell asylsøknad må vurderes på vanlig måte, og da er det ikke UD som vurderer den, sier Sandsten.

De internasjonale protestene mot saken har vært en stor belastning for president Karzai, fordi han i hjemlandet er under sterkt press fra konservative islamske grupper.

Flere enn 700 afghanere demonstrerte mot løslatelsen i går kveld i Mazar-e-Sharif, der flere hundre norske soldater er stasjonert. De norske soldatene var ikke berørt av demonstrasjonene, som gikk fredelig for seg. Men det er ventet at konservative imamer vil varsle nye demonstrasjoner i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media