Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristen kamp om barnehagen

Dagfinn Høybråten angriper dem som vil fjerne den kristne formålsparagrafen i barnehagen. Les hvorfor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barne- og familiedepartementet har sendt ut et forslag til en ny barnehagelov. I forslaget er det foreslått å beholde den kristne formålsparagrafen. Det liker lederen i utdanningsforbundet Helga Hjetland svært dårlig.

- Lovforslaget er svært dårlig. Høringsrunden vil avdekke at motstanden mot formålsparagrafen er stor. Norge er blitt et pluralistisk land. Vi er mange som mener at det derfor er helt nødvendig å endre ordlyden i paragrafen, sa hun til Aftenposten på onsdag.

Også Human-etisk forbund og Senter mot etnisk diskriminering er kritiske til lovforslaget. Det samme er Kristin Halvorsen i SV og Trond Giske i Arbeiderpartiet.

Høybråten maner til kamp

I går deltok KrFs partileder Dagfinn Høybråten på et politisk møte på Tryggheim Videregående Skole på Nærbø i Rogaland. Da tok han kraftig til motmæle både mot likestilling innen religion, ekteskap og kjønn:

- Sterke krefter arbeider for å erklære det norske samfunnet verdinøytralt. De kjemper mot verdiforankringen i grunnloven, mot kristen verdiforankring i skolen og mot den særstillingen som ekteskapet mellom mann og kvinne har i lovgivningen. Det hele skal nøytraliseres - bli verdinøytralt og kjønnsnøytralt, sa han ifølge den kristne nettavisa Norge i dag

Han mener hele kulturarven er truet.

- Høytider og tradisjoner, samt språket vårt er fullt av ord og utrykk fra Bibelen. Hele vår tidsregning henter sitt utgangspunkt her. Vi vil gjerne høste frukter som nestekjærlighet, godhet, respekt for menneskeliv og menneskeverd, sannhet, tilgivelse og rettferdighet. Men et tre bærer ikke frukt, dersom røttene hogges over. Vi høster ikke gode frukter uten at vi sår de samme verdiene inn i nye generasjoner, sa Høybråten ifølge avisa.

Aftenposten stilte Høybråten etter møtet dette spørsmålet:

- Hvem er det du har i tankene når du sier at det pågår et formidabelt angrep på vår kristne kulturarv fra sterke krefter?

- Det dreier seg om en større analyse, men du kan jo begynne med å lese Dagbladets ledere, sier Høybråten.

Han sikter sannsynligvis til Dagbladet leder fra lørdag som argumenterer for fritaksmulighetene fra KRL-faget. Dessuten lederen fra torsdag som forteller at Dagbladet er motstandere av kristen formålsparagraf både i skole og barnehage.

Tretti år

Det var Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet som sørget for at barnehagen i dag har en kristen formålsparagraf. Det skjedde da ny barnehagelov ble innført den 6. juni 1975. Kvinnefronten, Arbeiderpartiet og SV var motstandere av formålsparagrafen Kjell Magne Bondevik satt da i utdanningskomiteen på Stortinget og jobbet aktivt for paragrafen.

I dagens lov heter det at: 'Barnehagen skal hjelpe til med å gi en oppdragelse i samsvar med kristne grunnverdier'.

Eiere av private barnehager har adgang til å reservere seg fra bestemmelsen, hvis det står i barnehagens vedtekter.

<B>HØYBRÅTEN:</B> Reagerer mot forsøkene på å fjerne den kristne formålsparagrafen i barnehagen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media