Kristen Nygaard er død

Professor Kristen Nygaard er død, 75 år gammel. Nygaard, som også var kjent som Nei til EU-generalen, døde natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristen Nygaard hadde mye av ansvaret for at Norge ikke ble medlem av EU i 1994, ikke minst når det gjaldt Nei til EUs strategiske tenkning i forkant av folkeavstemningen.

Seks år tidligere tok han initiativet til at EU-motstanderne skulle organisere seg - lenge før ja-siden hadde tenkt på det samme. Han ledet Nei til EU fra 1990 til 1995.

Nygaard var i full gang med å skrive bok om den norske EU-kampen da han døde.

Informatikk-pioner

I vitenskapelig sammenheng var Kristen Nygaard, sammen med Ole Johan-Dahl, særlig kjent for programmeringsspråket Simula. Gjennom dette ble grunnlaget lagt for den såkalte objektorienterte programmering - en måte å arbeide med utvikling av edb-systemer som siden er blitt helt dominerende innenfor faget. For dette arbeidet ble de to i 2001 hedret med John von Neumann-medaljen og i 2002 med Turing-prisen. Den siste regnes som informatikkens Nobelpris.

I 1990 mottok Nygaard Norbert Wiener-prisen som utdeles for sosialt ansvarlig vitenskapelig arbeide.

Kristen Nygaard sto fortsatt midt oppe i sitt virke da han ble revet bort. Blant annet holdt han på med et treårig internasjonalt prosjekt for å ta i bruk en ny undervisningsmetode - Comprehensive Object-Oriented Learning (COOL) - i undervisningen

St. Olav

Kristen Nygaard var kommandør av St. Olavs-orden, æresdoktor ved universitetene i Lund og Århus, og medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. Han etterlater seg hustru og tre barn.

DØDE BRÅTT: Professor Kristen Nygaard er død, 75 år gammel. Nygaard, som også var kjent som Nei til EU-generalen, døde plutselig natt til lørdag.

Foto: SCANPIX

<B>DØDE BRÅTT: Professor Kristen Nygaard er død, 75 år gammel. Nygaard, som også var kjent som Nei til EU-generalen, døde plutselig natt til lørdag.