Kristen Nygaard er død

Professor Kristen Nygaard døde plutselig i går natt, 75 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Til sin siste dag var han i fullt arbeid, sterkt engasjert i alle samfunnsspørsmål og i sitt fag, informasjonsteknologien, der han var en pioner og internasjonal størrelse sammen med sin kollega Ole-Johan Dahl. Sist vinter fikk de A.M. Turing-prisen, IT-bransjens nobelpris.

Best kjent ble Kristen Nygaard som Nei til EU-general i 1994. Nå var han i ferd med å skrive boka om siste EU-kamp. Vi får håpe noen fullfører den, for den vil være et viktig bidrag til nyere norsk historie. Hittil har taperne skrevet denne historien. Nygaard var sentral på Nei-sida også i 1972, og var en av de første som skjønte det kunne bli omkamp. Derfor hadde han sitt nettverk og sin strategi klar lenge før Ja-sida kom på banen. Nygaard holdt trådene og ledelsen helt til seiersnatta seinhøstes 1994, selv om det utad var andre som sto i fremste rekke.

Nygaard var ingen karismatisk folketaler. Men ingen slo ham i strategi og analyser. Mange Ja-folk undervurderte ham som motstander, noen trodde til og med at med ham som motstander skulle det bli en lett seier. De tok skammelig feil.

Nygaard startet som formann i Studentvenstrelaget på slutten av 40-tallet, og var aktiv i Venstre til han meldte overgang til Arbeiderpartiet, der han var medlem i 30 år. Men han fant seg aldri til rette innenfor partirammer. Og han engasjerte seg over et bredt register, blant annet startet han uteliggerprosjektet 'Et sted og være', og han var aktiv i Mardøla-aksjonen. Han hadde et sterkt sosialt engasjement, og sto alltid på de svakes side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer