Kristen Nygaard er død

Professor Kristen Nygaard døde plutselig i går natt, 75 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Til sin siste dag var han i fullt arbeid, sterkt engasjert i alle samfunnsspørsmål og i sitt fag, informasjonsteknologien, der han var en pioner og internasjonal størrelse sammen med sin kollega Ole-Johan Dahl. Sist vinter fikk de A.M. Turing-prisen, IT-bransjens nobelpris.

Best kjent ble Kristen Nygaard som Nei til EU-general i 1994. Nå var han i ferd med å skrive boka om siste EU-kamp. Vi får håpe noen fullfører den, for den vil være et viktig bidrag til nyere norsk historie. Hittil har taperne skrevet denne historien. Nygaard var sentral på Nei-sida også i 1972, og var en av de første som skjønte det kunne bli omkamp. Derfor hadde han sitt nettverk og sin strategi klar lenge før Ja-sida kom på banen. Nygaard holdt trådene og ledelsen helt til seiersnatta seinhøstes 1994, selv om det utad var andre som sto i fremste rekke.

Nygaard var ingen karismatisk folketaler. Men ingen slo ham i strategi og analyser. Mange Ja-folk undervurderte ham som motstander, noen trodde til og med at med ham som motstander skulle det bli en lett seier. De tok skammelig feil.

Nygaard startet som formann i Studentvenstrelaget på slutten av 40-tallet, og var aktiv i Venstre til han meldte overgang til Arbeiderpartiet, der han var medlem i 30 år. Men han fant seg aldri til rette innenfor partirammer. Og han engasjerte seg over et bredt register, blant annet startet han uteliggerprosjektet 'Et sted og være', og han var aktiv i Mardøla-aksjonen. Han hadde et sterkt sosialt engasjement, og sto alltid på de svakes side.

Det var astronom han helst ville bli, men matematikken ble faget. Han var også innom botanikken, Forskerkarrieren gikk fra Forsvarets Forskningsinstitutt til Norsk Regnesentral. Sammen med Dahl utviklet han i 60-åra det objektorienterte programmeringsspråket SIMULA for datidens regnemaskiner. Moderne datateknologi er bygt på denne teknikken. Bill Gates kan takke de to norske forskerne for sin rikdom, og når vi surfer på internett og klikker oss fram på ikoner, er det den samme teknikken som brukes.

Kristen Nygaard var omstridt, også i egne kretser. Han hadde en enorm arbeidskapasitet og viljestyrke. Når resultater skal telles, er det få som kan måle seg med ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer