Kristen syrisk by inntatt av opprørere

Den lille kristne byen Maaloula nord for Damaskus er falt i hendene på opprørere, blant dem flere ytterliggående islamister, ifølge flere ulike kilder.

INNTOK KRISTEN BY: Bildet viser angivelig opprørere med maskingevær som kjører gjennom Maaloula tidligere i uka. Bildet er lastet ned fra en video som er lagt ut på nettet, og innholdet er ikke bekreftet. Foto: Reuters / NTB scanpix
INNTOK KRISTEN BY: Bildet viser angivelig opprørere med maskingevær som kjører gjennom Maaloula tidligere i uka. Bildet er lastet ned fra en video som er lagt ut på nettet, og innholdet er ikke bekreftet. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I løpet av natten rykket styrker fra det syriske regimet inn i byen, men opprørsstyrker sendte forsterkninger og var i stand til å ta kontroll over hele byen, sier Rami Abdulrahman i eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Han sier at medlemmer av al-Nusra, en opprørsgruppe knyttet til al-Qaida, er blant dem som har inntatt den lille byen.

Også en innbygger bekrefter på telefon at byen er falt i opprørernes hender. Vedkommende sier at situasjonen på bakken er rolig.

- Opprørerne er inne i Maaloula, i hele Maaloula. Regjeringsstyrkene har trukket seg ut, sier han.

Historiske klostre Maaloula er et symbol på det kristne nærværet i Syria, med flere historiske klostre. Før krigen var byen et yndet turistmål. Befolkningen er for det meste kristen, og flere innbyggere snakker fortsatt arameisk, et språk som har vært snakket i over 3.000 år og trolig var det språket Jesus snakket.

Kampene om Maaloula ble innledet onsdag da opprørere fra al-Nusra angrep en regjeringskontrollert militærpost ved byen.

Lørdag ble det igjen meldt om kamper i byen. Regimet skal ha gjennomført luftangrep og blant annet slått til mot et hotell der opprørere befant seg. Ifølge SOHR ble minst 17 opprørere drept og over 100 såret under kampene om byen. Dødstallene på regimets side skal også være høye. Flere titall skal være drept og såret.

Flyktet Flere av innbyggerne har nå flyktet til Damaskus, og noen av dem deltok lørdag på en bønn for fred i en kirke i gamlebyen.

- Jeg er lei meg ettersom Maaloula er et symbol på kristendommen. Jeg tok med meg familien hit fra første dag. Det var et sjokk, vi trodde ikke det skulle skje, sier en av innbyggerne, Elias, til AFP.

På gårdsplassen utenfor kirken holdt flere barn opp plakater med påskriften: «Maaloula brenner. Redd den!»

NTB