Kristenfolket kupper statsstøtte

Organisasjonene Barn og Unge i Normisjon, Frikirkens barn og Norsk Søndagsskoleforbund allierte seg med en dreven PR-konsulent. Det kommer de til å tjene millioner av kroner på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med det første endrer Barne- og familiedepartementet støtteordningen til barne- og ungdomsorganisasjoner. Store kristne organisasjoner er vinnerne.

Derimot rammer omleggingen de samfunnsengasjerte organisasjonene hardt. Miljøorganisasjonen Natur og Ungdom taper totalt 40 prosent av tidligere inntekter, Juvente 60 prosent og Europeisk Ungdom taper alt.

- Vi får ikke en krone i statlig støtte fra departementet dersom den nye ordningen blir slik statsråd Laila Dåvøy (KrF) har foreslått. I år mottok vi om lag 500000 kroner i statsstøtte, sier Ingrid Langerud i Europeisk Ungdom til Dagbladet.

Mer til kristenfolket

Derimot er det en lang rekke organisasjoner som tjener millioner av kroner på omleggingen.

- Barn og Unge i Normisjon, Frikirkens barn og Norsk Søndagsskoleforbund er soleklare vinnere sammen med andre voksendrevne organisasjoner. De har mange medlemmer, og de driver ikke med så overvettes mye opplæring i demokratispørsmål, sier daglig leder i Natur og Ungdom, Martin Dalin, til Dagbladet.

Tidligere har barne- og ungdomsorganisasjonene fått støtte beregnet etter antall medlemmer, lokallag, fylkeslag og kursvirksomhet. De to siste kriteriene foreslår nå barne -og familieminister Laila Dåvøy fjernet. Det betyr at organisasjonene heretter ikke får støtte til aktiviteter som opplæringskurs og seminarer. Dåvøy begrunner dette med at det vil føre til en forenkling av statsstøttesystemet.

Taper millioner

Over en treårsperiode kommer Natur og Ungdom til å få redusert statsstøtten med 480000 kroner.

- Dette går naturligvis kraftig ut over skoleringen av våre medlemmer. Laila Dåvøy er visst ikke interessert i den slags, sier Dalin.

Marte Grindaker i organisasjonen Juvente ser svart på framtida når hennes organisasjon kommer til å tape totalt 600000 kroner i statsstøtte de neste åra.

- Det rammer uten tvil arbeidet blant aktive 16-åringer. Departementet sørger på den måten for å begrense politisk og samfunnsmessig aktivitet blant unge.

Barn og Unge i Normisjon, Acta, legger ikke skjul på at de har arbeidet målbevisst for å øke støtten til kristne organisasjoner. Det gjør heller ikke deres PR-konsulent, Jørgen Holte, tidligere finanspolitisk talsmann for Senterpartiets stortingsgruppe.

God jobb

- Seks- sju organisasjoner, deriblant Acta, kontaktet meg for å få hjelp til å endre statsstøtteordningen til fordel for store kristne organisasjoner, som hittil har fått uforholdsmessig lite sammenliknet med andre organisasjoner. Jeg har gitt råd og stilt opp, sier den tidligere stortingsrepresentanten, som nå driver blant annet med rådgivning overfor småbedrifter og organisasjoner.

DEMONSTRERTE: I går demonstrerte norske ungdommer mot barne- og familieminister Laila Dåvøys forslag til ny statsstøtteordning til barne- og ungdomsorganisasjoner. Ingrid Langerud (t.v.) i Europeisk Ungdom taper all statsstøtte, Martin Dalin i Natur og Ungdom taper 40 prosent, og Marte Grindaker (t.h.) i Juvente taper 60 prosent av inntektene.