Kristenmanns blod

Å tilhøre den kristne tro var nok til å bli drept da al-Qaida i helga slo til i den saudiarabiske oljebyen Al-Khobar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- ER DU KRISTEN

eller muslim? spurte al-Qaida-terroristene da de gikk fra dør til dør i den saudiarabiske oljebyen Al-Khobar i helga. De kristne ble regelrett henrettet, flere av dem fikk halsen skåret over.

Den blodige gisselaksjonen i Al-Khobar representerer noe dramatisk nytt. Tidligere har al-Qaida i sin retorikk rettet skytset mot «korsfarere og vantro», først og fremst amerikanere og jøder. Nasjoner som har styrker i Irak og Afghanistan er blitt eksplisitt nevnt i flere budskap fra al-Qaida. Men når terroristene har slått til, har de ikke brydd seg om muslimer også har vært blant ofrene.

I helga var det ikke slik. En 31 år gammel amerikansk-iraker sto overfor to av de fire terroristene i Al-Khobar og trodde hans siste time var kommet.

«Han er amerikaner, vi bør skyte ham,» sa en av de to terroristene.

«Vi skyter ikke muslimer,» sa den andre. Og dermed ble 31-åringen som er født i Irak, reddet.

Helt målrettet var al Qaida-terroristene ikke, for det var tre saudiarabere og en egypter blant de drepte. Åtte indere ble også myrdet. Men det var åpenbart at kristne var hovedmålet.

HELGAS TRAGEDIE

minner stygt om tidligere tiders overgrep der tyranniske herskere sendte sine agenter fra hus til hus for å plukke ut ofre med en annen religion eller etnisitet. Nazistenes dør-til-dør-aksjoner under andre verdenskrig for å ta jøder til fange, er fremdeles friskt i minnet. Så spørs det om helgas aksjon betyr at al-Qaida og likesinnede grupper vil endre sine måter å operere på. Uansett kan aksjonen i Al-Khobar få en smitteeffekt. Det vil være legitimt å drepe kristne.

Helgas terroraksjoner ble utført i den militante islamismens navn, men å ta livet av kristne er langt fra den islamske lære. I Koranen blir kristne og jøder omtalt som «bokas folk», som riktignok var underlagt de muslimske herskerne, men likevel hadde krav på beskyttelse. Det var først da europeiske korsfarere herjet Det hellige land og nærliggende områder for snart ett tusen år siden at muslimer og kristne havnet i direkte religionskrig. Fremdeles har ordet «korsfarer» en dårlig gjenklang hos muslimer flest.

TERRORISMEN ER PÅ

frammarsj i Saudi-Arabia. Etter den forrige Golf-krigen i 1991, var de militante islamistenes hovedmål å kaste amerikanske soldater ut av landet der de hellige stedene Mekka og Medina befinner seg. Nå har de fleste amerikanske soldatene forlatt Saudi-Arabia og satt kursen for Irak, men både al-Qaida og andre grupper fortsetter kampen i Saudi-Arabia - for å styrte al-Saud-regimet. For å nå det målet er det viktig å ramme landets oljeinstallasjoner, skremme utlendinger ut av landet og stanse utenlandske investeringer. Foreløpig sitter den syke og aldrende kong Fahd og hans regjerende bror, kronprins Abdullah, relativt trygt. Om al-Qaida har oppnådd noe med sine terroraksjoner den siste tida, er det i hvert fall å styrke samholdet mellom Saudi-Arabia og USA. Det forholdet fikk ikke minst en knekk etter 11. september 2001 fordi 15 av de 19 terroristene som angrep Washington og New York var saudiarabere. Men i år er det presidentvalg i USA. Et Saudi-Arabia i full krise vil føre til økte oljepriser. George Bush kan ikke ta sjansen på særlig mange cents økning i den hjemlige bensinprisen, det kan koste ham valgseieren i november.

MANGE UTLENDINGER

vurderer nå om de skal bli i Saudi-Arabia. Foreløpig blir de fleste, men kommer det en liknende aksjon som den vi så i helga, kan situasjonen bli annerledes. Al-Khobar-aksjonen viste også at al-Qaida og andre militante islamistiske grupper nå åpenbart trener mer på rene kommandoaksjoner i tillegg til selvmordsaksjoner. Det at tre av helgas fire terrorister slapp unna, kan også gjøre rekrutteringen lettere. Så får spørsmålet om saudiske myndigheter lot de tre slippe fri mot at gislene bli løslatt, heller stå åpent.

«Jeg lukter kristenmanns blod,» sa trollet i eventyret og tok livet av sine ofre, unntatt de kloke og modige heltene da selvfølgelig. I det 21. århundre hjelper det lite å være helt når man står overfor terrorister med moderne våpen og avansert sprengstoff. Tidligere har enkelte kunnet prate seg unna livstruende situasjoner ved å henvise til et litt mindre politisk betent statsborgerskap enn amerikansk eller britisk. I tida framover kan det være farlig nok i seg selv å tilhøre den kristne trosretning.