Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristenprotest møtt med knallhardt svar under Pride

Fem religiøse motdemonstranter viste tydelig misnøye mot Pride.

LIKER IKKE PRIDE: Denne gjengen var ikke til å misforstå da de demonstrerte mot Pride i Oslo i dag. Ifølge Andreas Halse ble de møtt med allsang av Turbonegers «I Got Erection». Foto: Privat
LIKER IKKE PRIDE: Denne gjengen var ikke til å misforstå da de demonstrerte mot Pride i Oslo i dag. Ifølge Andreas Halse ble de møtt med allsang av Turbonegers «I Got Erection». Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri har det vært så mange påmeldte innslag i den årlige Pride-paraden som det var lørdag. I tillegg støttet rundt 200 000 tilskuere opp om Pride-paraden gjennom Oslos gater. 40 000 mennesker gikk i toget.

De aller fleste hadde møtt opp for å vifte med regnbueflagg og gi sin støtte til kjærligheten, uansett kjønnskonstellasjon og legning.

Men ikke alle. En liten gruppe motdemonstranter, fem i tallet, vekket oppsikt like ved Grønland i Oslo sentrum.

Med plakater som «Hån mot skaperverket», «Synd vekker guds vrede» og «Pride er synd» hadde disse fem tatt turen til sentrum for å vise sin misnøye mot homofili generelt og Pride spesielt.

- Mørkemenn

Tidligere leder for Sosialistisk Ungdom, Andreas Halse, omtaler den religiøse «motdemonstrasjonen» som et «stusselig» skue.

- De var et trist syn, disse fem demonstrantene. Mest fordi de var så få. Mens det var 240 000 av oss som feiret kjærligheten, så klarte homohaterne bare å mobilisere fem personer. Det hele ble bare litt stusselig, sier Halse til Dagbladet.

Han gikk i paraden i dag og sier det ikke var noen i toget som synlig lot seg provosere av det kristenkonservative budskapet om synd og dyster dom fra oven.

- På sett og vis viser jo dette hvor langt vi har kommet, med tanke på hvor få som demonstrerte mot Pride i dag. Men samtidig så ser vi at det alltid vil være mørkemenn i samfunnet vårt. Desverrre, fortsetter Halse.

Stille, med dystert budskap

Halse sier han ikke brydde seg med å gjøre noen bemerkning mot de fem kristendemonstrantene, og understreker at folk flest også ignorert dem.

- De fikk absolutt ikke ødelegge den gode stemninga i paraden. Folk registrerte dem, men synes nok som jeg at det bare var trist. Alle i toget sto sammen om kjærligheten i dag. Pride er en festdag selv om fem mennesker på en bro har med budskap om skaperverket og hva det nå måtte være, sier Halse.

Ifølge Halse kom det ikke en lyd fra de fem kristendemonstrantene. De nøyde seg med å stille holde opp sitt skrevne budskap om skaperens vrede og guds nådeløse dom mot synden.

Ereksjonssvar

Og selv om flertallet av de feststemte i paraden overså motdemonstrantene, minnes Halse at én spesiell gruppering ga de kristne et stivt svar på tiltale.

- Turbojugend var de eneste jeg så som gjorde noe. De sang «I Got Erection» mange, mange ganger til de fem demonstrantene, sier Halse og ler.

Ifølge arrangøren var det om lag 40 000 deltakere og 200 000 tilskuere i selve paraden. «Hipp, hipp, homo» og «tøffe gutter bruker kjole» var blant slagordene i årets tog.

I fjor hadde paraden 124 påmeldte foreninger, bedrifter og organisasjoner. I år har antall påmeldte økt til 138.