Kristent kliss

Kombinasjonen religion, familie og tv, er erkeamerikansk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serien «En engel iblant oss», som TVNorge sender onsdager klokka 20.30, er et usedvanlig usmakelig amerikansk fenomen. Men også et merkelig fenomen. Etter en uheldig oppstart midt på 90-tallet - blant annet slukte en svær, feit hauk seriens egen Blenda-hvite fredsdue under et av de første opptakene - har «Touched By An Angel» vært en himmelsk kassasuksess for CBS. Den ekstremt moralistiske serien har banet vei for flere kristenmoralske serier.

Den handler om engler som blir sendt til jorda for å hjelpe mennesker som har mistet håpet og troen på livet. (I pilotutgaven flakset faktisk skuespillerne rundt med hvite fjærvinger og lange kjortler.)

Englene

Den staute bestemor-engelen Tess spilles av blues-sangerinnen Della Reese (67). Tess er rettferdig, men tøff, på typisk amerikansk negerdamevis, når det trengs: «Gud drar deg ikke til lykken etter håret, baby.» Tess holder orden på noviseengelen Monica, spilt av irskfødte Roma Downey (36). Den pikeaktige, men samtidig litt sexy Monica, har «Huset på prærien»-look der hun svever rundt i småblomstrete kjoler og bølgende hodeplagg. Hun smiler fromt. Og litt sexy. Hver gang hun åpner munnen detter det ut sannheter som «Rikdom kan ikke alltid måles i dollar» eller «Du flykter fra sannheten. Før eller seinere vil den innhente deg».

Moralkliss

TVNorge har kjøpt inn 26 nye episoder. I nummer to og tre ble en alkoholisert mor som hadde mistet mann og barn i en bilulykke og en dødsdømt, trassig eksnarkoman vist den rette veien av englene - og av kloke barn. Ord som går igjen er: hjerte, hjerteløs, stolt, smerte, fortapt, ondskap og mirakel. Serien er klart misjonerende. Det kristne budskapet serveres i en sukkersøt, oversentimental, litt moderne, men uhyre konservativ lake. Hovedpersonene er alltid «goody-goody»-gode på bunn. Og det er ikke langt til bunns.

Avisa The San Francisco Examiner utropte denne kristen-kitschen som «et eksempel på hvorfor 90-åras Amerika er det dummeste stedet på jorda». TVNorge kan opplyse at serien har flest kvinnelige seere. De yngste og de eldste liker kristenklisset best. Og eldre menn.

«Alle har engler som passer på,» forsikret Monica i gårsdagens episode. I Norge har vi en statsminister som ber for sin samferdselsminister.