ANGREPET: SOS Rasisme-demonstranter går helt opp til Kristent Samlingspartis valgbod under en demonstrasjon. Leserbilde: Ola Thoresen
ANGREPET: SOS Rasisme-demonstranter går helt opp til Kristent Samlingspartis valgbod under en demonstrasjon. Leserbilde: Ola ThoresenVis mer

Kristent Samlingspartis valgbod angrepet

12-15 aggressive demonstranter fra SOS Rasisme demonstrerte utenfor kristenpartiets bod på Karl Johan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristent Samlingspartis (KS) valgbod i Oslo ble i dag angrepet av demonstranter fra SOS Rasisme.

Politiet fikk tre nødtelefoner om slagsmål klokka 12.06. Deretter fikk de en telefon fra KS, som sa at de hadde blitt angrepet av 20 antirasister. De første meldingene gikk ut på at det var personer som var kommet til skade.

- Vi har hatt en prat med dem som gikk til boden og de etterkom et pålegg om å fjerne seg, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad til Dagbladet.

- Sannsynligvis er det en leder i KS som har blitt dyttet, men det er ikke registrert skader, sier Hjulstad.

Martin Grüner Larsen sto på SVs stand da slagsmålet brøyt ut. Han beskriver det som skjedde:

- En gjeng fra SOS Rasisme kom raskt gående mot Kristent samlingsparti sin stand og startet å demonstrere foran dem. Etter hvert tok en fra partiet tak i en plakat og forsøkte å rive den ned. Han ble møtt med slag og spark fra medlemmene av SOS Rasisme, forteller vitne Grüner Larsen.

Bystyrekandidat i Frp Brage Baklien var vitne til hendelen og har skrevet en blogg om hva han så.

- En person som sto på stand for Kristent Samlingsparti ble sparket i bakken av pøblene fra SOS Rasisme, skriver Baklien.

- Gikk løs på ham Anne Liv Gamlem fra KS sto på standen som ble angrepet, hun forteller om en aggressiv stemning.

- Plutselig kom det ei gruppe fra SOS Rasisme, det var vel en 12-15 stykker. De var aggressive, og da Magne Tanem forsøkte å ta ned en av plakatene, gikk de løs på ham. To-tre stykker slo ham, mens jeg løp og ringte politiet, forteller Gamlem til Dagbladet.

Gamlem forteller videre at politiet viste bort demonstrantene fra SOS Rasisme.

Flere vitner, samt Gamlem fra Kristent Samlingsparti, forteller altså at demonstrantene gikk til fysisk angrep på fylkesleder Magnar Tanem, men hovedpersonen selv er opptatt av å avdramatisere episoden.

- Jeg ble ikke akkurat overfalt. De kom bort og demonstrerte ved vår bod og det ble litt knuffing. Det var nok en som prøvde å slå meg, men han ble stoppet, sier Magnar Tanem til Dagbladet.

SOS Rasisme skal ha ropt «Nei til rasisme» ved boden, da Magne Tanem forsøkte å snakke med dem.

- Jeg prøvde å komme i dialog med dem, men det var veldig vanskelig. De ville ikke snakke, så sa jeg at «dere vet ikke hva dere snakker om» til rasismebeskyldningene. Da kom de veldig nær boden vår, forteller Tanem.

- Støtte fra Gud Tanem sier at han etter «knuffingen» skrudde på en megafon med sirene på.

- Er du redd etter angrepet på valgboden deres?

- Jeg er nok litt for lite redd i slike situasjoner, for jeg er helt overbevist om at vi har støtte fra Gud i denne valgkampen. Det gjør nok at en er litt for lite redd noen ganger. Vi sto på vår plass som vi har fått fra kommunen og da flytter vi oss ikke, sier Tanem.

- Vi ble angrepet SOS Rasisme har en annen oppfatning av hva som skjedde enn vitnene og de som sto på Kristent Samlingspartis stand. Kenneth Fuglemsmo, nestleder i SOS Rasisme, var selv ikke til stede på Karl Johan, men har vært i kontakt med dem som var der.

- De forteller meg at det absolutt ikke var noen fra SOS Rasisme som angrep noen fra Kristent Samlingsparti. Tvert i mot var det en fra KS som angrep SOS Rasisme. Vi hadde en demonstrasjon mot KS fordi det er et rasistisk parti. Det var en fredelig og ikke-voldelig demonstrasjon, sier Fuglemsmo til Dagbladet.

- Hvordan ble SOS Rasismes demonstrasjon angrepet?

- Det var en som prøvde å rive håndplakatene fra folk. Det er det jeg har fått høre.

- Vi er alltid ikke-voldelige på våre demonstrasjoner. Det er et viktig prinsipp for oss, sier Fuglemsmo

Morten Selven, landsleder i Kristent Samlingsparti, avviser på det sterkeste at de er noe rasistisk parti.

- Vi snakker om Jesu nestekjærlighet og helbredende kraft, det gjelder også for innvandrere. Jeg mener at vi skal være litt forsiktig med å ta inn hvem som helst til Norge, men de som først er i Norge, skal vi selvsagt behandle på beste måte, sier Selven til Dagbladet.