Kristentopper hyller Fritt Ord-prisvinner

Monsen frykter demonstrasjoner under prisutdelingen.

GRUER SEG:  Nina Karin Monsen gleder seg til å få prisen, men ikke til prisutdelingen. Foto:  Anniken C. Mohr/Dagbladet
GRUER SEG: Nina Karin Monsen gleder seg til å få prisen, men ikke til prisutdelingen. Foto: Anniken C. Mohr/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Homomotstander Nina Karin Monsen hylles av sentrale kristenledere for hennes sterke utfall. Selv frykter Monsen demonstrasjoner når hun tirsdag skal få Fritt Ords pris.


Prisvinnerens sterke meninger har skapt skarpe reaksjoner. Nå rykker kirkeledere ut med støtte til Monsen.


Generalsekretær Ola Tullan i Norsk Luthersk Misjonssamband sier til Vårt Land at argumentasjonen er «flott» og at Monsen har gjort seg fortjent til prisen når hun står for konsekvente standpunkt, selv om de er politisk ukorrekte.


Respektløst

Blant Monsens kritikere er barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap). Hun sier til Dagsavisen at Monsens uttalelse om at «ingen ønsker seg homofile barn» er «sårende».


Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier at Monsen omtaler andre med en «total mangel på respekt».

Kleppa snudde i synet på ekteskapsloven etter lange samtaler med sin homofile sønn i fjor.

Ulik språkbruk

Kirkelederne Vårt Land har snakket med, er uenig i om Monsen går for langt.

- Jeg synes argumentene er logiske og klare. Så kan det være at vi er ulike i språkbruken i enkelte ting, sier generalsekretær Rolf Kjøde i Normisjon.


Generalsekretær i Norges Kristne Råd Ørnulf Steen og Kirkerådets leder Nils-Tore Andersen støtter begge prisvinneren, men sier samtidig at noen av argumentene er stygge og uheldige.


Gruer seg

Prisvinneren sier til Klassekampen at hun gleder seg til prisen, men ikke til å ta den imot.

- Jeg gruer meg til eventuell bråk og støy, sier hun.


Om innholdet i talen røper hun blant annet at hun vil kommentere utviklingen og «den ekstreme individualismen og relativismen som herjer i Norge». Hun mener det er «litt pussig at Norge som er et lite land, er fremst i verden når det gjelder å ødelegge for barn - med statlig velsignelse».


Mobiliserer

Mens prisen deles ut i Operaen tirsdag, samler motstandere seg til demonstrasjon som springer ut av Facebook-gruppen «Vi som protesterer mot at Nina Karin Monsen får Fritt Ord-prisen for 2009».


Den gruppa har ifølge initiativtaker Laila Dillan nå nær 10.000 medlemmer, mens motgruppa på Facebook som «gleder seg» ifølge pastor Jan-Aage Torp har fått over 900 tilhengere på få dager.


Kunngjøringen av prisen til Monsen fikk tidligere prisvinner Kim Friele til å uttale at hun leverer sin pris tilbake i protest.


(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer