Koranbrenningene i Sverige:

Kristersson: - Alvorlig

Skjerper grensekontrollen.

KORANBRENNER: Salwan Momika har tre ganger brent en koran offentlig. Her 28. juni utenfor en moské i Stockholm. Foto: Johathan Nackstrand / AFP / NTB
KORANBRENNER: Salwan Momika har tre ganger brent en koran offentlig. Her 28. juni utenfor en moské i Stockholm. Foto: Johathan Nackstrand / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sveriges statsminister Ulf Kristersson og justisminister Gunnar Strömmer holder i dag pressekonferanse i forbindelse med den siste tidas koranbrenninger i landet. Den blir viderebrakt av blant andre SVT og Aftonbladet.

- Vi har daglig kontakt med de svenske etterretningstjenestene. Så alvorlig synes vi situasjonen er, sier Kristersson.

Strömmer utdyper at trusselbildet mot Sverige er forverret.

Fordømmelse

Sverige og Danmark er under hardt press fra den internasjonale sammenslutningen Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC), som i går fordømte koranbrenningene i de to landene. Det trues med sanksjoner som blant annet kan gå hardt ut over handelen.

HARDT PRESSET: Statsminister Ulf Kristersson under dagens pressekonferanse. Foto: Caisa Rasmussen / TT / NTB
HARDT PRESSET: Statsminister Ulf Kristersson under dagens pressekonferanse. Foto: Caisa Rasmussen / TT / NTB Vis mer

Kristersson opplyser at regjeringen torsdag vil beslutte å intensivere grensekontrollen som følge av situasjonen.

- Vi har en felles oppfatning av at dette er en farlig situasjon for begge våre land, sier han.

Fra før er det besluttet å innføre utvidet adgang til kroppsvisitasjoner og gjennomsøking av kjøretøy. Disse tiltakene innføres i dag.

Vanskelig balanse

En mulighet er å endre på loven slik at offentlige koranbrenninger blir forbudt. Men det vil kunne anses som et alvorlig angrep på ytringsfriheten, og justisminister Strömmer slår under pressekonferansen fast at en generell og omfattende endring av ytringsfriheten i Sverige ikke kommer på tale.

- Regjeringens utgangspunkt er at dersom endringer skal gjennomføres, vil det være innenfor rammen av dagens grunnlov. Vi har ikke fattet noen beslutning om å sette i gang en utredning, sier han.

- I Sverige vurderer vi hvorvidt en endring av ordensloven er formålstjenlig og mulig. Det handler om å utvide vurderingen av tillatelse til allmenne sammenkomster slik at man kan se på et bredere sikkerhetsperspektiv, sier statsminister Kristersson.

Justisminister Strömmer sier potensielle endringer i loven vil ha som hovedfokus å ta hensyn til problemer knyttet til nasjonal sikkerhet.

Det er i dag blitt kjent at Salwan Momika, som står bak tre offentlige koranbrenninger i Sverige, den seineste i går, har trukket søknaden om ytterligere tre, ifølge SVT. Årsaken er ikke kjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer